Sute de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, retrase temporar de la comercializare

Magazin Salajean 9 mai 2011 0

Sute de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, retrase temporar de la comercializare

Douăzeci de operatori economici din judeţul Sălaj au fost controlaţi, luna trecută, de către comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, dacă respectă prevederile legale la comercializarea articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Verificările s-au lăsat cu sancţiuni contravenţionale pentru majoritatea comercianţilor, precum şi retragerea temporară de la comercializare a sute de produse cu abateri.

Potrivit directorului instituţiei menţionate, Claudiu Silaghi, controalele au scos la iveală nereguli privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor textile, precum şi a articolelor de încălţăminte. În privinţa comercializării produselor textile, au fost controlaţi zece operatori economici, la toţi fiind depistate deficienţe. Au fost găsite 30 de costume de bărbaţi în valoare de 6.000 de lei, neetichetate corespunzător, anume lipseau informaţiile privind adresa producătorului. La un alt operator s-au constatat pantaloni bărbaţi şi fuste import Tucia, a căror informaţii de pe eticheta termolavabilă şi cea ataşată erau diferite. Şi anume, pe una dintre acestea era indicată o anumită temperatură a apei de spălare, pe cealaltă era interzis spălatul, fiind recomandată curăţarea chimică. La alţi doi comercianţi s-au găsit eşarfe şi curele din material textil tot import Turcia, în valoare 260 de lei, la care nu era trecută compoziţia fibroasă. La nouă operatori economici au fost constatate alte abateri privind lipsa traducerilor în limba română şi a informaţiilor privind compoziţia fibroasă, la următoarele produse: 180 de scurte de bărbaţi import China şi Turcia, la maieuri şi pulovere aduse din Polonia, pantaloni şi fuste import Ungaria etc. Au fost retrase temporar de la comercializare produse în valoare de 23.000 de lei. Pentru neregulile constatate au fost aplicate cinci amenzi în valoare de 2.300 de lei şi 11 avertismente, cu măsuri complementare de intrare în legalitate, a precizat Silaghi.

Tot zece operatori economici din judeţ au fost controlaţi de comisarii CJPC Sălaj, la şapte din aceştia fiind constatate nereguli. Ca şi deficenţe, au fost găsite la comercializare produse fără traduceri în limba română, respectiv 35 de perechi de încălţăminte import Turcia, în valoare de 1.780 de lei, şi 18 perechi import China, în valoare de 420 de lei, acestea fiind oprite temporar de la comercializare până la intrarea în legalitate. La alţi operatori economici s-au constatat abateri precum lipsa afişării preţurilor şi lipsa pictogramelor la produsele de import. Au fost aplicate astfel şase amenzi în valoare totală de 1.500 de lei şi cinci avertismente, a afirmat directorul CJPC Sălaj.

Potrivit sursei menţionate anterior, este necesar ca şi consumatorii să fie atenţi la achiziţionarea produselor textile, să verifice cu atenţie produsele textile care poartă numele unor mărci celebre dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute, dar să verifice şi existenţa instrucţiunilor de întreţinere care trebuie să acopere toate operaţiunile sau tratamentele în ordinea: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu. Totodată, trebuie verificate compoziţia şi procentul componentelor fibroase conţinute de produs. În privinţa articolelor de încălţăminte, consumatorii sunt sfătuiţi să fie atenţi la materialul de compoziţie, la pictograme, precum şi la etichetarea privind modul de întreţinere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »