Sute de alocatii europene pentru salajeni

Magazin Salajean 14 februarie 2012 0

Sute de alocatii europene pentru salajeniSute de salajeni, angajati cu acte in regula in tarile europe, primesc alocatii sociale mult mai mari decat cele acordate de statul roman. Numarul celor care cunosc legislatia si care solicita aceste drepturi sociale acordate de statele europene este din ce in ce mai ridicat. Daca in luna iunie a anului trecut erau in drepturi circa 360 de persoane, la aceasta data, peste 560 de salajeni au depus formulare in vederea acordarii ajutoarelor europene.

Aceste alocatii europene inlocuiesc, de regula, alocatia de stat pentru copii si indemnizatia pentru cresterea copilului. Sumele se acorda persoanelor care au copii in intretinere si care lucreaza in strainatate cu contracte de munca. Pentru intrarea in posesia acestor alocatii, persoanele in cauza trebuie sa renunte la alocatiile acordate in tara si sa solicite, in schimb, ajutoarele sociale din statele membre ale Uniunii Europene.

Potrivit consilierului juridic din cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Salaj, Marinela Cipleu, tot mai multe persoane solicita aceste ajutoare sociale europene. Conform legislatiei in vigoare, suntem obligati sa solicitam informatii statelor Uniunii Europene care sa ateste veridicitatea inscrisurilor la dosare. In acest sens, avem inregistrate 278 de formulare europene in baza carora vor putea fi acordate aceste alocatii. Cele mai multe formulare sunt pentru statele Spania -135, Italia -111, Ungaria – 18, Franta – sase, si cate doua pentru tarile Austria, Grecia, Belgia si Irlanda. De cealalta parte, statele uniunii au dreptul sa solicite informatii catre institutia noastra, tot prin intermediul unor formulare europene, in vederea acordarii ajutorului financiar. Au fost inregistrate 283 de formulare, adresate de urmatoarele state: Italia – 126, Ungaria – 58, Austria – 48, Germania – 25, Marea Britanie – sapte, Belgia – cinci, Danemarca – patru, Irlanda si Suedia – trei, Slovacia – doua, Cehia – unul, si altele, ne-a comunicat Marinela Cipleu.

Numarul persoanelor care au solicitat alocatii europene aproape ca s-a dublat fata de prima jumatate a anului trecut. Mai precis, daca in luna iunie a anului trecut erau inregistrate 365 de formulare pentru primirea acestor alocatii europene, numarul acestora s-a ridicat la peste 560 in prezent. Faptul ca tot mai multi salajeni isi cunosc aceste drepturi este dat si de numarul acestor alocatii acordate in primele patru luni ale anului trecut, cand mai putin de 200 de salajeni primeau alocatii din partea statelor membre ale UE.

Pentru a intra in posesia acestor prestatii familiale din statele europene, solicitantii trebuie sa completeze formularul E411, in dublu exemplar, si sa-l depuna fie la agentia locala pentru plati si inspectie sociala din Romania, fie la institutiile abilitate din tarile europene in care lucreaza.

Desi procedurile de acordare dureaza, in medie, cateva luni de la solicitare, alocatiile primite din partea statelor europene pot fi chiar si de zece ori mai mari decat cele acordate de statul roman. Spre exemplu, alocatiile de stat pentru elevi sunt in suma de 42 de lei in tara, in timp ce alocatiile europene pot ajunge si pana la 300 de euro lunar, in functie de tara in care muncesc parintii acestora.

In tari precum Danemarca, alocatia de stat ajunge la 250 de euro lunar, fiind urmata de Belgia, cu 200 de euro, Germania – 184 de euro, sau Italia cu 137 de euro pentru un singur copil. Familiile care au venituri anuale mai mari de 12.000 de euro nu beneficieaza de alocatii. In cazul in care parintii lucreaza in tari diferite, atunci acestia au dreptul sa aleaga intre indemnizatii.

Conform Regulamentului European 1408, salariatii, lucratorii independenti si membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene beneficiaza de securitate sociala. Regulamentul are aplicabilitate pentru urmatoarele categorii de persoane: salariatii sau persoanele care desfasoara activitati independente, pensionarii care au copii in ingrijire, persoanele aflate in somaj ca urmare a desfasurarii unei activitati intr-un stat membru UE, membrii de familie ai celor enumerati. Toti cei care se incadreaza in aceste criterii pot primi alocatie si indemnizatie pentru cresterea copilului sau stimulent lunar si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »