Sute de absolventi isi incep cariera ca asistati social

Magazin Salajean 15 noiembrie 2010 0

Sute de absolventi isi incep cariera ca asistati social

An de an, numarul tinerilor care se inghesuie pentru a urma o facultate creste, indiferent daca specializarea respectivei institutii de invatamant are sau nu cautare pe piata muncii din Romania si chiar daca riscul de a deveni somer cu licenta este din ce in ce mai mare. In tot acest timp, universitatile continua sa organizeze admitere pentru specializari total inutile, creand, astfel, someri pe banda rulanta.

In evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj existau, la finele lunii septembrie, 913 absolventi ai promotiei 2010, cu 20 la suta mai putini decat in 2009, insa mai multi cu 28 de procente fata de situatia inregistrata in urma cu doi ani. Reducerea numarului de absolventi care au solicitat inregistrarea in evidentele institutiei ca persoane in cautarea unui loc de munca nu presupune, insa, ca problemele de pe piata muncii incep sa dispara. Dimpotriva.

Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj, pune acest declin pe seama tinerilor care ies de pe bancile scolilor si nu sunt suficient de bine informati cu privire la drepturile pe care le au. Tocmai de aceea, in parteneriat cu Grupul Scolar Mihai Viteazul din Zalau, institutia deruleaza un proiect prin care urmareste sa furnizeze atat elevilor, cat si parintilor acestora, informatii actuale cu privire la regimul actelor de studii si a drepturilor ce decurg dupa obtinerea lor. Din experienta ultimilor ani, am constatat ca absolventii intampina multe greutati in obtinerea ajutorului de somaj. Ca urmare, ne-am decis sa derulam un proiect prin care sa le intindem o mana de ajutor. Reprezentanti ai grupului scolar si ai AJOFM Salaj se vor intalni cu elevii claselor a XII-a pentru a le oferi detalii despre pasii pe care trebuie sa-i urmeze dupa absolvire, daca nu urmeaza o facultate si nici nu isi gasesc o slujba, precizeaza Doina Campean, secretar-sef la Mihai Viteazul.

La finalul lui septembrie, din totalul absolventilor fara serviciu, 27 la suta beneficiau de ajutor de somaj, procentajul fiind in usoara urcare raportat la 2009 si 2008. Varful a fost atins, insa, o luna mai tarziu. In octombrie, 607 tineri salajeni primeau din partea statului indemnizatia in valoare de 255 de lei, mai spun reprezentantii AJOFM Salaj. Din prima luna a anului viitor, in buzunarele acestora vor ajunge 300 de lei, dupa cum prevede Legea 118/2010, sustine Sarca.

Daca in urma cu cativa ani, o diploma de licenta constituia un avantaj la angajare, in prezent, documentul pare sa-si fi pierdut utilitatea. Oferta locurilor de munca adresata absolventilor de studii superioare este aproape inexistenta la nivelul Salajului. De luni bune, somerii cu facultate fluiera a paguba, in conditiile in care, din totalul firmelor aflate in cautare de personal, doar una a anuntat la AJOFM ca este interesata sa faca angajari din randul absolventilor licentiati. Mai bine zis, o angajare, pentru ca doar un post este pus la bataie.

In aceste conditii, nu ar trebui sa ne mire ca randurile somerilor salajeni cu studii superioare se ingroasa de la o luna la alta. La finele lunii iunie, spre exemplu, in evidentele AJOFM Salaj existau 427 de persoane cu facultate, dar fara serviciu, numarul lor crescand treptat pana la 612, la sfarsit de septembrie. Acest salt se datoreaza si celor 296 de licentiati care s-au inregistrat la Agentia Judeteana in acest an. Pana si facultatile aflate la mare cautare au produs someri. In randul celor care nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca dupa absolvire au intrat economisti, tehnicieni, asistenti medicali, ingineri.

Record de someri cu facultate

La nivel national, numarul absolventilor de studii superioare care primesc ajutor de somaj a ajuns la aproape 53.000 in luna septembrie, nivel record inregistrat in ultimii 20 de ani, in conditiile in care, anual, aproximativ 100.000 de romani termina o facultate. In ceea ce priveste rata somajului in randul absolventilor de facultate, aceasta era de 7,9 la suta, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, fata de doar 2,3 la suta in 1991, corespunzatoare unui numar de 8.000 de someri cu studii superioare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »