Super-impozit pe proprietate

Magazin Salajean 2 iulie 2010 0

Super-impozit pe proprietateSalajenii care detin mai mult de o locuinta vor pune si mai mult osul la captusirea bugetelor locale, dupa ce Guvernul a decis sa-i taxeze la sange pentru luxul de a avea astfel de averi. Daca intr-o prima faza, guvernantii vorbeau despre o suprataxare de 50-200 la suta aplicata proprietarilor de doua sau mai multe cladiri cu destinatia de locuinta, in sedinta de miercuri seara, Executivul a decis majorarea acestei taxe de solidaritate.

Astfel, aproape 1.600 de zalauani vor fi obligati sa scoata din buzunare echivalentul a 65 la suta din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima locuinta in afara celei de la adresa de domiciliu. Pentru alti 200 de locuitori ai municipiului, taxa de solidaritate va fi de 150 la suta din impozitul aferent anului in curs pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu. Cei mai multi bani ii vor avea de platit zalauanii care detin de la trei locuinte in sus – peste 110 persoane, in cazul carora taxa ajunge la 300 la suta din valoarea impozitului pe 2010.

Impozitul suplimentar se calculeaza in ordinea dobandirii proprietatilor. In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar, se arata in textul actului normativ. Veniturile astfel colectate vor fi varsate la bugetele locale. Masura se aplica in intervalul 1 iulie-31 decembrie 2010. Banii trebuie achitati pana la sfarsitul anului sau pana la finele lunii septembrie, daca se doreste acordarea unei bonificatii.

In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15 la suta pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50 la suta pentru cea de-a doua cladire, cu 75 la suta pentru cea de-a treia cladire si cu 100 la suta pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »