Suntem prea amarati sa ne hranim saracii

Magazin Salajean 30 septembrie 2011 0

Suntem prea amarati sa ne hranim saraciiSaracii din Zalau sunt cei mai norocosi dintre salajenii nevoiasi, deoarece numai in municipiu mai functioneaza cantina de ajutor social. Cei mai multi dintre abonatii acestor servicii sunt persoane aflate in situatii de risc, pensionari cu indemnizatii foarte mici, familii fara venituri si bolnavi. Acestia servesc masa la cantina din spatiul Primariei Zalau, iar celor care nu se pot deplasa pranzul li se trimite acasa.

La aceasta data, la cantina sociala din Zalau beneficiaza de o masa calda peste 133 de persoane, 119 dintre acestea primesc masa gratuit, iar 14 platesc o parte din valoarea pranzului. Cum era si de asteptat, din cauza efectelor crizei, numarul celor care mananca la cantina din Zalau a crescut fata de anul precendent, cand in evidentele Directiei de Asistenta Sociala Comunitara erau inregistrate 110 persoane, din care 92 au mancat pe gratis. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, costul necesar prepararii hranei persoanelor sarace de la Zalau a crescut din data de 1 septembrie, in baza unei hotarari de Consiliu Local aprobata in luna iulie a acestui an. Valoarea unei mese calde oferite nevoiasilor este acum de 8 lei, fata de 6 lei cat se cheltuia pana la finele lunii august. Sumele necesare se suporta de la bugetul local al municipiului Zalau.

In schimb, in orasele Jibou si Cehu Silvaniei nu functioneaza cantine sociale, iar in Simleu Sivaniei cantina care a functionat in coordonarea Parohiei Ortodoxe nr.1 din localitate, a fost inchisa, din lipsa de fonduri. Cu toate acestea, asa cum am aflat de la preotul Ioan Bosca, protopop de Simleu, lunar se distribuie pachete cu alimente, in valoare totala de 1.500 de lei, pentru 32 de persoane din oras cu probleme sociale. Beneficiarii acestui ajutor, varstnici, persoane cu handicap sau familii nevoiase, primesc: paste fainoase, faina, ulei, zahar, orez, pateuri si cartofi. Protopopul ortodox de Simleu ne-a spus ca redeschiderea cantinei sociale de la Asezamantul filantropic Sfintii Apostoli Petru si Pavel depinde de sustinerea administratiei locale si de posibilitatea identificarii de resurse financiare din bugetul local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »