Sugarii salajenilor raman cu ratii micsorate de lapte praf

Magazin Salajean 30 octombrie 2008 0

Sugarii salajenilor raman cu ratii micsorate de lapte praf

Desi cea de-a doua transa de lapte praf, de 1.610 kilograme, a ajuns in aceasta luna in Salaj, bebelusii vor primi, pana la finalul anului, tot ratii micsorate, de cinci cutiii, si nu sapte cat este firesc. Masura reducerii ratiilor este luata de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj ca laptele sa ajunga pana la finalul anului, iar, initial, pentru noiembrie si decembrie, erau prevazute ratii si mai mici, de patru cutii. Cum nu toti parintii ridica in fiecare luna laptele, stocul va permite distribuirea a cate cinci cutii fiecarui copil. Laptele praf a ajuns la ASP in doua transe, respectiv 1.610 kilograme in septembrie si alte 1.610 kilograme in aceste zile. Fiecare copil, care se incadreaza in conditiile prevazute de lege, primeste cate cinci cutii de lapte, in loc de sapte cat este firesc. ASP Salaj estimase initial ca in noiembrie si decembrie se vor putea asigura numai patru cutii cu surogat matern, dar vom putea asigura cate cinci, a declarat Mihai Cheseli, purtatorul de cuvant al ASP Salaj.

O cutie de lapte praf are 400 de grame si, in medie, beneficiaza de surogatul matern gratuit aproximativ 450 de copii in fiecare luna. Pentru achizitionarea celor 3.220 de kilograme de lapte praf au fost alocati, de catre Ministerul Sanatatii Publice, aproximativ 69.000 lei.

Furnizarea de lapte praf pentru sugari a fost reluata in Salaj in septembrie, dupa circa trei luni de restrictii in distribuirea cutiilor cu surogat matern catre familiile cu copii sugari.

Autoritatea de Sanatate Publica Salaj a semnat cu furnizorii contractul de distributie a laptelui praf, desi in vara aceeasi licitatie a trebuit anulata de doua ori din cauza ca firmele care s-au prezentat au avut preturi prea mari, iar laptele era neconform, adica avea un continut prea scazut de fier.

Cu toate ca acum toata cantitatea de lapte praf pe care ASP Salaj a cumparat-o se afla deja in depozitele din judet, ea nu va ajunge decat pana la finalul anului. Mai mult, in loc de sapte cutii, cum ar fi firesc sa primeasca, sugarii beneficiaza doar de cinci. Ratia va fi si mai mult redusa

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »