Subventiile pentru culturile energetice vor fi reduse

Magazin Salajean 22 octombrie 2007 0

Subventiile pentru culturile energetice vor fi reduse

Subventiile din fonduri UE pentru agricultorii care cultiva rapita, porumb, floarea-soarelui si alte tipuri de plante folosite la obtinerea biocombustibililor vor fi reduse din cauza ca suprafata pentru care au fost ceruti bani depaseste pragul stabilit de UE.

Uniunea Europeana a prevazut pentru acest an o suma totala de 90 de milioane euro pentru subventionarea unei suprafete de doua milioane de hectare de culturi energetice (din care sunt obtinuti biocombustibili – n.r.), la intreg nivelul UE, ceea ce inseamna ca fiecare agricultor din statele membre primeste 45 de euro pe hectar. Cererile agricultorilor au insumat insa 2,84 de milioane de hectare, peste pragul stabilit, astfel ca fiecare agricultor va primi fonduri mai mici.

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, ne-a declarat ca in Salaj, exista 700 de hectare de culturi energetice, din care cea mai mare parte – aproximativ 600 de hectare – este cultivata cu soia si rapita. Restul inseamna culturi de floarea soarelui, planta folosita de aceasta data la obtinerea de biocombustibil.

Porumbul este si el planta energetica, in judet suprafata cultivata cu porumb ajungand la 25.000 de hectare. Directorul DADR Salaj ne-a declarat ca proprietarii nu au cum sa solicite subventiile de la UE, atata timp cat nu declara suprafetele ca fiind cultivate cu culturi energetice.

In ceea ce priveste mecanismul de reducere a subventiilor, acesta prevede ca pentru toti agricultorii se va aplica acelasi coeficient de reducere. Vor fi subventionate doar doua milioane de hectare, dar cum cererile au insumat o suprafata mai mare, fiecare fermier va primi subventii pentru numai 70 la suta din suprafata pentru care a depus cerere.

Pe langa aceasta subventie pentru culturi energetice, fermierii primesc si plata unica pe suprafata, tot din fonduri UE, de circa 50 de euro pe hectar, si o suma complementara, acordata din bugetul de stat, de 30 de euro pe hectar.

Pentru a beneficia de subventia pentru culturi energetice, agricultorii trebuie sa fi incheiat un contract de furnizare a materiei prime cu un procesator, cum ar fi, de exemplu, un producator de biocombustibil sau de bioetanol si sa depuna la Agentia de Plati in Agricultura Salaj, pana la 1 septembrie, copii dupa aceste contracte. Cei care au urmat aceasta procedura vor primi subventii la finele acestui an.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »