Subventiile in agricultura, diferentiate dupa culturi

Magazin Salajean 10 decembrie 2007 0

Subventiile in agricultura, diferentiate dupa culturi

Salajenii care s-au orientat pentru anul viitor pe culturi de sfecla de zahar, orz, hamei, tutun, in, canepa sau soia vor beneficia de subventii consistente atat din fonduri europene, cat si de la Guvern. Astfel, fiecare fermier care are cel putin un hectar de teren cultivat, va primi 50 de euro/hectar indiferent de natura culturii, banii provenind din cele 440 de milioane de euro pe care Uniunea Europeana lea alocat Romaniei la capitolul agricultura, si de alti 214 euro/hectar de la statul roman.

Nu aceeasi este situatia in cazul in care fermierii s-au decis pentru culturile de grau si porumb. Acestea vor primi cei mai putini bani, la fel ca restul culturilor incluse in grupul 1: secara, orzul, orzoaica, ovazul, floarea-soarelui, rapita, mazarea si fasolea.

Sprijinul pentru aceste culturi traditionale va fi, din partea statului roman, de doar 30 de euro pe hectar, subventia nationala fiind de aproximativ 178.000.000 de euro. Suprafata totala din judete pe care sunt plantate cereale, plante oleaginoase si legume este de aproape sase milioane de hectare.

Hotararea de a acorda subventii in functie de tipul culturii vine din dorinta Guvernului de a incuraja culturile de sfecla de zahar, orz, hamei, tutun, in, canepa si soia, in prezent acestea fiind cultivate pe suprafete destul de mici. Pentru aceste culturi care se intind, la nivel national, pe 131.000 de hectare, Guvernul va trebui sa scoata din buzunar 28.303.000 de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »