Subventii pentru culturile de toamna

Magazin Salajean 11 septembrie 2007 0

Subventii pentru culturile de toamna

Doar 103 agricultori salajeni au depus, pana in momentul de fata, cereri de acordare a subventiilor pentru culturile de toamna, ne-a declarat Ioan Tarau, sef Serviciu evaluari cereri in cadrul Agentiei pentru Plati si Interventii (APIA) Salaj. Cum termenul pana la care agricultorii care s-au orientat pe culturile de toamna pot solicita sprijin financiar de la Guvern este data de 15 octombrie 2007, reprezentantul APIA Salaj a opinat ca, pe anul 2007, numarul cererilor va ajunge, totusi, sa fie comparabil cu cel de anul trecut, adica de 9.000. Avand in vedere ca a fost o perioada ploioasa, in care oamenii nu prea au putut lucra, abia acum au iesit in camp si s-au apucat de lucru, iar cererile vor fi depuse de acum incolo. Cererile depuse pana acum vizeaza o suprafata de 834,89 hectare, dar numarul solicitarilor va creste cu siguranta. Noi ne asteptam ca si in acest an sa avem cel putin tot atatea solicitari ca in 2006, cand am avut 9.000, ne-a spus Ioan Tarau.

In acest an, cultura de grau de toamna este subventionata cu 500 de lei pe hectar, in timp ce pentru orz, orzoaica, secara, triticale si legume si alte culturi se acorda de la bugetul de stat 450 de lei pentru fiecare hectar cultivat. Agricultorii care se decid pentru rapita vor primi 400 de lei pentru fiecare hectar lucrat.

Subventia se acorda sub forma de bonuri valorice, prin care se pot achizitiona motorina, biodisel, ingrasaminte chimice, samanta certificata si pesticide specifice tratarii semintelor.

Ioan Tarau ne-a declarat ca, fata de anul trecut, agricultorii trebuie sa respecte mai multe criterii pentru a beneficia de sumele de la stat. Printre acestea, unul din criterii prevede folosirea semintei certificate. In cazul in care opteaza pentru samanta proprie, agricultorii trebuie sa obtina un buletin de analiza de la Inspectoratul Teritorial de Seminte Satu Mare, care are deschis un punct de lucru si in Zalau. Chiar daca acest buletin de analiza trebuie prezentat abia in iarna, cand se face receptia culturilor, el este obligatoriu pentru agricultorii care folosesc seminte proprii, a spus Ioan Tarau.

Informatii suplimentare despre subventiile pentru culturile de toamna pot fi obtinute de la centrele agricole si de consultanta, precum si de la primarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »