Subventii de pana la 90% pentru incalzire

Magazin Salajean 13 octombrie 2006 0

Subventii de pana la 90% pentru incalzireCheltuielile administrative mari din partea bugetului de stat prin utilizarea sistemului de plata cu bonuri, volumul mare de lucru pentru personalul din cadrul directiilor de munca teritoriale si a furnizorilor de utilitati, precum si mecanismul greoi de acordare si plata a ajutoarelor au impus adoptarea OUG 57/2006 in vederea eliminarii acestor deficiente, a declarat Matolcsi Elisabeta – director executiv in cadrul Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) Salaj.

Potrivit actului normativ mai sus amintit familiile si prsoanele singure cu venituri reduse, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica in sistem centralizat, beneficiaza de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei, prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii la energie termica.

Compensarea se acorda in functie de venitul mediu lunar pe membru de familie. Astfel, in proportie de 90%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 125 de lei; in proportie de 80%, atunci cand venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 125 de lei si 170 de lei; in proportie de 70%, atunci cand venitul net mediu lunar pe membru de famlie este situat intre 170 de lei si 210 lei; in proportie de 60%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 210 lei si 250 de lei; in proportie de 50%, in situatia unui venit cuprins intre 250 de lei si 290 de lei; in proportie de 40%, atunci cand venitul se situeaza intre 290 de lei si 345 de lei; in proportie de 30%, in situatia in care venitul se situeaza intre 345 de lei si 390 lei, in proportie de 20%, in situatia in care venitul se situeaza intre 390 lei si 440 lei; in proportie de 10%, in situatia in care venitul se situeaza intre 440 lei si 500 de lei.

Totodata, beneficiaza de o compensare mai mare de 10% fata de proportiile stabilite pentru familie, persoanele singure ale caror venituri se situeaza sub limitele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta. n schimb, pentru beneficiarii ajutorului social stabilit in baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, compensarea se acorda in procent de 100%.

Familiile si persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, beneficiaza, la randul lor, de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei, pe perioada sezonului rece. Astfel, familiile si persoanelor singure al caror venit mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeaza pana la 125 lei, ei se acorda o suma de 210 lei; familiilor care au un venit situat intre 125 lei si 170 de lei, li se acorda o suma de 130 de lei; familiilor al caror venit se situeaza intre 170 de lei si 210 lei, li se acorda o suma de 110 lei; familiilor al caror venit se situeaza intre 210 si 250 de lei li se acorda o suma de 90 de lei; familiilor al caror venit lunar se situeaza intre 250 lei si 290 lei li se acorda o suma de 70 de lei; familiilor al caror venit se situeaza intre 290 de lei si 345 de lei li se acorda o suma de 50 de lei; in cazul celor cu venituri cuprinse intre 345 si 390 de lei se acorda o suma de 35 de lei; pentru venituri cuprinse intre 390 de lei si 440 lei se acorda o suma de 25 de lei, iar in cazul familiilor sau persoanelor singure care realizeaza un venit mediu net pe membru de familie cuprins intre 440 lei si 500 de lei se acorda o suma de 15 lei.

Beneficiarii ajutorului social stabilit in baza Legii 416/2001 care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni si combustibili petrolieri beneficiaza de un ajutor in suma de 50 de lei. Consiliile locale pot sa acorde ajutoare pentru incalzirea locuintei peste cele stabilite de OUG 57/2006, dar cu respectarea transelor de venituri. Acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza de cerere, insotita de declaratie pe proprie raspundere. n Zalau, cererile si declaratiile sunt distribuite de catre Uzina Electrica prin casieria unitatii, pentru persoanele care folosesc ca sursa de incalzire energia termica, iar pentru persoanele care folosesc ca sursa de incalzire gazele naturale formularele vor fi distribuite prin casieriile Distrigaz. Stabilirea dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei se realizeaza prin dispozitia primarului, ce se emite o singura data pentru toata perioada de acordare a ajutorului.

Fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru incalzirea locuintei se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Directiile de munca teritoriale pot verifica prin anchete sociale veridicitatea datelor inscrise in declaratia pe proprie raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »