Subvenţii de milioane de lei pentru angajarea absolvenţilor

Magazin Salajean 27 octombrie 2011 0

Subvenţii de milioane de lei pentru angajarea absolvenţilor

Statul a alocat anul acesta cateva milioane de lei, la nivel de judeţ, pentru subvenţionarea societăţilor care au angajat şomeri absolvenţi.

Suma cheltuită in Sălaj, in acest scop, aşa cum am aflat de la directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, Romeo Sarca, este de 4,5 milioane de lei. Din aceşti bani, in cursul lui 2011, au fost incheiate convenţii cu 140 de firme, pentru subvenţionarea locului de muncă in cazul a 158 absolvenţi, cu 140 firme. Potrivit art. 95 din legea nr.76/2002, măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru a căror acordare se prevede, potrivit dispoziţiilor legale, incheierea de contracte sau convenţii cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, se acordă in limita sumelor aprobate in bugetul asigurărilor pentru şomaj cu aceasta destinaţie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 500/2002 .

Conform precizărilor făcute de directorul AJOFM Sălaj, antreprenorii care angajează pe durată nedeterminată absolvenţi ai instituţiilor de invăţămant beneficiază timp de 12 luni de scutire de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor de şomaj, aferentă absolvenţilor incadraţi şi primesc lunar pentru fiecare absolvent fonduri in funcţie de nivelul de invăţămant absolvit. Pentru absolvenţii de şcoli de arte şi meserii sau din ciclul inferior de liceu se acordă 500 de lei (indicatorul de referinţă in vigoare la data incadrării in muncă), 600 de lei (1,2x indicatorul de referinţă la data incadrării in muncă) pentru absolvenţii de invăţămant liceal sau postliceal şi 750 de lei pentru absolvenţii de invăţămant superior (1,5 x indicatorul de referinţă).

Peste 800 de absolvenţi şomeri

La această dată, in Sălaj sunt peste 800 de absolvenţi fără loc de muncă. Romeo Sarca ne-a informat că la data de 30 septembrie 2011, in evidenţele AJOFM erau inregistraţi 817 absolvenţi din promoţia 2011, faţă de 873 de absolvenţi din promoţia 2010, cat erau inregistraţi anul trecut in 30 septembrie.

In randul şomerilor care au absolvit anul acesta o formă de invăţămant se numără absolvenţii de liceu (526), ei fiind urmaţi de absolvenţii cu studii superioare (260) şi la mare distanţă, de cei cu pregătire elementară (31). Dintre toţi aceştia, doar 117 tineri şi-au găsit un loc de muncă la bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată la finele lunii septembrie la nivel de judeţ. Pentru şomerii aflaţi in plată, statul asigură timp de şase luni, indemnizaţie in valoare de 250 de lei lunar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »