Sub pretextul crizei economice: Statul loveste bugetarii <br>sub centura

Magazin Salajean 11 noiembrie 2009 0

Sub pretextul crizei economice: Statul loveste bugetarii <br>sub centuraDupa ce a intors cu susul in jos sistemul privat, aducand cu sine disponibilizari si reducerea salariilor, criza economico-financiara ii ajunge si pe bugetari. Reducerile de personal si finantarea de la bugetul de stat a propriilor venituri sunt tot atatea masuri care vor fi aplicate in institutiile salajene in scopul reducerii cheltuielilor publice. Bugetarii vor fi trimisi in concedii fara plata pana la 10 zile (la alegere cu programul de lucru redus la cateva ore pe zi), tot pentru rationalizarea cheltuielilor de personal.

Prin Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, publicata in Monitorul Oficial luni, 9 noiembrie, bugetarii vor fi trimisi in concedii fara plata de pana la 10 zile sau vor avea program redus de lucru in perioada noiembrie – decembrie. Teoretic, toate aceste masuri sunt luate in scopul reducerii cheltuielilor de personal in institutiile publice cu 15,5 la suta. Practic, nu ne-ar mira sa constatam (daca acest lucru mai este posibil in Romania) ca banii agonisiti la ciorapul statului vor acoperi gaurile din campania electorala pentru prezidentiale. Conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5 la suta lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri: a) sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fara plata pe o perioada de pana la 10 zile lucratoare; b) sa reduca programul de lucru; c) sa dispuna o masura ce combina alternativele prevazute la literele a) si b); d) alta masura cu efect echivalent, se spune in articolul 10 al respectivei legi.

Nici institutiile de la nivel local nu au scapat de prevederile Legii. Prin respectivul act normativ amintit s-au dispus masuri de reorganizare, precum reducerea de posturi si schimbarea modalitatilor de finantare a activitatii. Astfel, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va trece de la finantarea integrala din veniturile proprii la cea din bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului, suferind, totodata, o reducere de posturi. Prin aceleasi masuri de reorganizare va trece si Inspectoratul de Stat in Constructii.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor isi va pastra forma de finantare (din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat), insa va trebui sa treaca printr-o reducere de posturi, ceea ce se va intampla si la Agentia Judeteana pentru Romi.

La doar cateva luni de la infiintare, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale va reveni in cadrul institutiei din care s-a desprins, si anume la Directia de Munca si Protectie Sociala.

Agentia Judeteana pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati va suferi o reducere de posturi, ca si Autoritatea Judeteana pentru Persoanele cu Handicap. Prin aceeasi lege, Oficiile Judetene de Consultanta Agricola se transforma in Camere Agricole, urmand sa fie finantate din venituri proprii si din subventii de la bugetul de stat.

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale va trece, de asemenea, printr-o reducere de personal si nu va mai primi subventii de la bugetul de stat. Reducerile de personal vor lovi si Inspectoratul Scolar Judetean si Directia de Sanatate Publica.

Reactii virulente si nu prea…

Cum era de asteptat, in conditiile in care previziunile asupra viitorului sunt tot mai sumbre, bugetarii ameninta ca vor demara o serie de proteste, una dintre propunerile sindicatelor fiind aceea ca profesorii, cea mai numeroasa categorie de bugetari, sa efectueze concediul fara plata in perioada alegerilor. Potrivit lui Eusebiu Lehene, liderul Federatiei Sindicatului Liber din Invatamant (FSLI) Salaj, protestele ar urma sa fie reluate dupa alegeri, insa exista probabilitatea unor razvratiri si in perioada electorala. Vrem astfel sa tragem un semnal de alarma clasei politice, despre impactul pe care il au deciziile lor asupra bugetarilor, a declarat, de curand, Eusebiu Lehene.

In alt cadru, Alianta Bugetarilor a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie, suspendarea actiunilor de protest care urmau sa se desfasoare, cu exceptia celei de neimplicare a salariatilor din sectorul bugetar la organizarea alegerilor prezidentiale.

In ceea ce priveste pozitia Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), acesta anunta ca bugetarii din administratia publica vor avea 5 zile de concediu fara plata in noiembrie, urmand ca celelalte 5 zile de concediu fortat sa fie efectuate luna viitoare. SNFP adauga intr-un comunicat remis redactiei ca masura nu a fost bine luata in aceasta perioada a anului, in conditiile in care bugetarii din administratia publica vor primi mai putini bani atat in luna decembrie, cat si in luna ianuarie, ceea ce va determina un val de protest in randul fuctionarilor publici.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »