Sub nasul autoritatilor, gunoaiele din spatele Primariei Zalau sunt imprastiate de vant

Magazin Salajean 4 februarie 2009 0

Sub nasul autoritatilor, gunoaiele din spatele Primariei Zalau sunt imprastiate de vant Iata ce buna legatura exista intre institutiile publice din curatul si linistitul municipiu Zalau! Toti se scuza, se acuza, dar nimeni nu isi asuma vina. Ca doar nu e lucru mare ca avem un container amplasat in spatele Primariei Zalau (nu se vede din bulevard), cu gunoiul langa el, pentru ca cei care ar trebui sa se descotoroseasca de moloz si de deseuri materiale rezultate in urma unor lucrari, mai scapa pe alaturi. E mare lucru, dat fiind ca sta sub nasul atator institutii publice si nu pute!

Si se mai spune ca Zalaul este un oras curat si linistit. Poate linistit, fata de alte orase, dar nu si curat. Nu mica ne-a fost mirarea cand, intr-o vizita prin spatele cladirii Primariei municipiului Zalau, langa Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj, am observat un morman de gunoi, jumatate asezat (asa cum trebuie) intr-un container, iar restul, pe spatiul verde si in parcare (imprastiat de vant). Incercand sa descifram cine este responsabil de mizeria depozitata pe domeniul public, am luat legatura cu reprezentantii a sapte institutii, care au pasat vina, rand pe rand, de la unii la altii. De la DGFP Salaj, fiind institutia cea mai apropiata de locul cu pricina, am primit raspunsul ca nu este atributia lor, ca spatiul pe care e depozitat containerul este in afara cladirii, fiind proprietatea Primariei Zalau.

Am apelat la purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan. Firma care lucreaza la reabilitarea instalatiei electrice a primariei a solicitat amplasarea unui container in zona, pentru depunerea molozului. Containerul urmeaza sa fie ridicat de catre operatorul de salubizare, ne-a comunicat Ghirutan. Insa acum ne intrebam de ce au mai cerut un container, daca arunca gunoaiele langa el? Si totusi, nimeni nu ia masuri. O mare parte din resturile aruncate in acel loc sunt imprastiate de vant in parcarea din spatele Primariei, in fata Oficiului Postal Numarul 1 Zalau si, culmea, in fata sediului Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj. Am continuat cu intrebarile si aici. I-am intrebat pe cei de la Primarie care este rolul containerului depozitat pe spatiul verde si ne-au raspuns ca e pentru depozitarea molozului in urma unor lucrari de reparatie la cladire.

Primaria ar trebui sa ia masuri contra firmei care efectueaza acele lucrari. Nici noua nu ni s-a parut normal ca pe spatiul verde este amplasat un container pentru gunoi, iar mizeria langa el, dar nu avem posibilitatea de a lua masuri, a precizat Aurica Grec, directorul APM Salaj. Astfel, am apelat la reprezentantii Garzii de Mediu (GM) Salaj, ca doar ei fac controale si dau amenzi pentru poluarea mediului, dupa cum ne-a comunicat Grec. Administratia publica locala pe raza teritoriala in care s-a depozitat gunoiul trebuie sa ia masuri. De altfel, fiindca serviciul de salubrizare este concesionat de Primarie. Reprezentantii acesteia trebuie sa urmareasca daca se respecta clauzele contractuale, ne-a declarat Csutak Nagy Erzsebet, comisar sef al GM Salaj.

Si reprezentantii Directiei Generale de Administrare a Domeniului Public (DGADP) Salaj ne-au dat unele declaratii. E domeniu public, deci noi raspundem de pastrarea curateniei in zona. Dar e vorba de spiritul civic al cetateanului, care lipseste. Noua ni s-a cerut sa amplasam un container pentru ca firma angajata pentru niste lucrari la primarie sa depoziteze moloz si alte resturi in urma lucrarilor. Astfel se pastreaza curatenia in oras. Dar noi ne vom deplasa in acea zona, vom curata locul si vom urmari ceea ce se intampla in continuare, ne-a comunicat Viorel Fagarasan, directorul DGADP Salaj. Totusi, in municipiu mai exista o institutie publica, Politia Comunitara Zalau, care se ocupa de mentinerea ordinii publice in municipiu. Intra in atributiile noastre de a verifica domeniul public in privinta mentinerii ordinii si curateniei din Zalau, dar nu putem acoperi toate zonele. Firma care efectueaza lucrari in zona a fost contractata de reprezentantii Primariei Zalau, ei sa raspunda, ne-a declarat Matei Ardelean, directorul Politiei Comunitare Zalau. Si ajungem de unde am pornit. Vom vedea totusi, pe viitor, cine va avea spiritul civic de a lua masuri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »