Strategii de inovare regionala

Magazin Salajean 17 octombrie 2007 0

Finalizarea a 5 proiecte regionale de inovare va fi marcata, in premiera la nivel national, la Targoviste, prin Forumul Inovarii.

La seminarul Sistemul regional de Inovare in Romania – schimb de experienta, realizarea de viitoare sinergii, organizat de ADR Sud – Muntenia, au participat reprezentantii agentiilor de dezvoltare regionala: Sud – Muntenia, Nord – Vest, Nord – Est, Sud – Est si Bucuresti – Ilfov. Proiectele care se afla in curs de implementare de catre toate aceste agentii (denumite proiecte RIS) vizeaza elaborarea strategiilor de inovare regionala, menite sa asigure un climat cat mai propice inovarii, ca politica de dezvoltare regionala. Seminarul a beneficiat de prezenta reprezentatului Comisiei Europene, Sven Chade, ofiter de proiect, responsabil de cele 5 proiecte RIS aflate in curs de derulare in Romania, acesta fiind unul dintre cei trei parteneri straini care contribuie cu experienta lor la implementarea cu succes a proiectelor. Acestea se afla, la ora actuala, intr-un stadiu avansat de implementare, urmand sa fie finalizate in 2008. Astfel, inca 5 regiuni din Romania vor avea un document regional de referinta in domeniul cercetarii-dezvoltarii-inovarii, precum si o platforma de lansare pentru urmatoarele proiecte. Odata cu asistarea implementarii proiectelor pilot, care vor rezulta in urma celor 5 proiecte, se preconizeaza crearea unei retele nationale care sa faciliteze comunicarea si, totodata, sa focalizeze eforturile sustinute la nivelul regiunilor de dezvoltare. In acest scop, s-a convenit ca finalizarea celor 5 proiecte sa fie marcata printr-o manifestare comuna de anvergura, la nivel national, constituindu-se astfel intr-un veritabil Forum al Inovarii.

Proiectul Strategia Regionala de Inovare pentru Regiunea Nord – Vest, finantat prin programul Cadru 6 al Uniunii Europene, are un buget de peste 440 de mii de euro, din care peste 336 de mii de euro finantare nerambursabila. Proiectul a demarat in iunie 2005, urmand sa se incheie anul viitor. Reamintim ca ADR Nord – Vest mai desfasoara un proiect deosebit de important in domeniul inovarii, si anume Institutul Regional pentru Educatie, Cercetare si Transfer Tehnologic SA, lansat anul acesta, printre actionarii caruia se afla si Consiliul Judetean Salaj. Obiectivul general al Institutului Regional este sa valorifice activitatile de cercetare – dezvoltare – inovare, transformandu-le in activitati comerciale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »