Strategie de dezvoltare regionala pentru bazinul Somes – Tisa

Magazin Salajean 6 iulie 2007 0

Strategie de dezvoltare regionala pentru bazinul Somes - TisaAlaturi de alte 12 judete din partea de vest si nord-vest a tarii, Salajul va primi fonduri guvernamentale pentru punerea in practica a Programului de elaborare a Strategiei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa. Potrivit deciziei Guvernului, strategia respectiva va fi elaborata sub coordonarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si se va realiza in doua etape, din care prima va avea ca termen de finalizare ultimul trimestru al anului 2007.

Pentru elaborarea primei parti a strategiei se va incheia un acord de cooperare intre Ministerul Dezvoltarii si Consiliile Judetene din cele opt judete implicate (Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu-Mare, Sibiu, Timis) care gestioneaza suprafete ale bazinului Tisa. Acest acord va detalia modalitatile de participare a autoritatilor judetene, inclusiv prin finantare, la elaborarea proiectului, urmand ca finantarea primei etape a strategiei, componenta de analiza si diagnoza sa se asigure din bugetele locale ale judetelor.

Salaj: apa de la Gilau si canalizare in orase

Mircea Ghiurco, vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj, ne-a declarat ca, deocamdata, nu s-a stabilit partea de cofinantare pentru fiecare judet in parte. Sumele vor fi stabilite in functie de investitiile care se vor face in zona si in functie de cine vor fi beneficiarii – autoritatile locale sau operatorul regional. Potrivit sursei citate, Salajul va fi implicat in realizarea a doua mari proiecte ce sunt incluse in strategia de dezvoltare regionala, proiecte ce privesc reabilitarea si extinderea retelei de canalizare din cele patru orase, precum si realizarea aductiunii de apa de la Gilau. Pe langa aceste doua obiective majore, mai sunt prevazute cateva modernizari ale statiei de epurare de la Varsolt, aceste investitii implicandu-ne direct, ne-a spus Mircea Ghiurco.

Aportul Consiliilor Judetene va fi completat din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Cooperare internationala

Cea de-a doua etapa a strategiei avute in vedere de Guvern pentru bazinul hidrografic Somes – Tisa va fi realizata in comun de catre tarile semnatare ale Initiativei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului raului Tisa, prin intermediul unui proiect de cooperare internationala. De aceasta data, termenul de finalizare este stabilit in ultimul trimestru al anului 2008. Pentru finantarea acestei etape se vor accesa fondurile structurale prevazute pentru obiectivul de cooperare teritoriala europeana.

Reamintim ca strategia de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa este documentul strategic care are ca scop implementarea obiectivelor convenite in cadrul Initiativei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului raului Tisa semnata de catre Guvernele Republicii Ungare, Republicii Slovace, Romaniei, Serbiei-Muntenegru si Ucrainei. Actiunile stabilite in cadrul acestei initiative se refera la delimitarea cartografica a bazinului hidrografic al raului Tisa, inventarul, analiza si evaluarea structurilor, acordurilor si practicilor de cooperare inter-guvernamentale/interegionale, inventarul si evaluarea lucrarilor si surselor de informatii disponibile, analiza situatiei existente si a evolutiei previzibile in materie de ecosisteme, inundatii sau alte riscuri naturale, agricultura si paduri, turism etc.

Bazinul romanesc al Tisei cuprinde in intregime sau partial 13 judete, suprafata acoperita fiind de circa 77.880 kilometri patrati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »