Strainii, indragostiti de vanatul din Salaj

Magazin Salajean 30 noiembrie 2007 0

Strainii, indragostiti de vanatul din Salaj

Vanatori din Italia, Germania, Austria si chiar Spania si-au facut deja o traditie din a veni anual in Salaj, pe fondurile de vanatoare administrate de Directia Silvica locala. Anul acesta italienii s-au orientat catre vanat mic (iepuri, potarnichi, fazani), in vreme ce germanii au preferat mistretii. Alte grupe mixte, formate din vanatori germani, austrieci, spanioli, dar si romani au participat la vanatoare de capriori. Preturile pentru organizarea unei vanatori, la care se adauga valoarea vanatului, ca sa nu mai precizam costul echipamentelor de vanatoare si al autorizatiiilor, sunt destul de piperate pentru buzunarele noastre, dar accesibile pentru straini. Conform informatiilor furnizate de Vasile Chis, director tehnic al Directiei Silvice Salaj, organizarea unei vanatori la mistreti costa 150 de euro pe zi pentru o persoana si include asistenta din partea Directiei, precum si gonacii si cainii necesari. Suplimentar, cei care si impusca ceva trebuie sa plateasca 200 de euro in cazul unei scroafe si 100 de euro pentru un purcel, in vreme ce tariful pentru un vier se situeaza intre 250 si 1.500 de euro, in functie de marimea trofeului (coltii mistretului). La caprior, o zi de vanatoare costa doar 20 de euro, insa tariful pentru un trofeu (reprezentat de coarne) poate urca pana la 4.000 de euro.

In Salaj, Directia Silvica administreaza circa 25 la suta din fondul de vanatoare, adica putin mai mult de 100.000 de hectare care includ padure, teren agricol si neproductiv si luciu de apa. Terenul aflat in administrare este impartit in 10 fonduri de vanatoare, populate in principal, conform estimarilor la nivelul acestui an cu caprior – 1.350 de exemplare, mistret – 400, cerb – 160, iepure – 3.000, fazan – 3.500 si potarniche – 1.000. Pentru ca toate aceste specii sa treaca cu bine peste sezonul rece, silvicultorii salajeni au pregatit deja circa 40 de tone de fan, 25 tone de porumb, 10 tone de sare si seminte.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca, pentru combaterea mai eficienta a braconajului, silvicultorii vor fi dotati in curand cu ATV-uri si masini de teren. Braconajul a devenit un fenomen ingrijorator nu prin faptul ca un vanator impusca, de exemplu, un mistret, ci mai ales pentru ca actiunile braconierilor sperie vanatul, care poate migra astfel zeci de kilometri, precizeaza Vasile Chis. Pe termen lung stresul cauzat de braconieri poate avea efecte drastice, reflectandu-se in mod special in scaderea fertilitatii animalelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »