Statul taie alocatiile pentru mamici si tinerii proaspat casatoriti

Magazin Salajean 3 august 2010 0

Statul taie alocatiile pentru mamici si tinerii proaspat casatoritiViitoarele mamici vor avea mai putini bani sa-si creasca copilasii, in timp ce tinerii proaspat casatoriti nu vor mai primi sprijinul de la stat acordat la prima casatorie. Alocatia si trusoul pentru copiii nou-nascuti, precum si sprijinul financiar la constituirea familiei urmeaza a fi eliminate incepand cu luna septembrie. Anul acesta, pentru aceste alocatii de stat s-au platit, in judetul Salaj, peste 880.000 de lei.

Drepturile reprezentand valoarea necesara pentru cumpararea trusoului de nou-nascut, in valoare de 150 de lei, si alocatia pentru copiii nou-nascuti, in valoare de 230 de lei, mai pot fi solicitate pana cel tarziu la data de 31 august. Nici tinerii nu vor mai primi sprijinul acordat la constituirea familiei, in valoare de 200 de euro.

Conform Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, drepturile reprezentand trusoul si alocatia pentru copiii nou-nascuti vor fi acordate pentru nasterile de pana la data de 2 iulie 2010, inclusiv.

Purtatorului de cuvant al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj, Marinela Cipleu, a declarat ca, de la inceputul anului pana in prezent, au fost acordate prin agentie peste 1.300 trusouri si 1.157 de alocatii pentru copiii nou-nascuti pe raza judetului, sumele alocate platilor acestor drepturi fiind de peste 195.000 lei si, respectiv, 266.000 de lei.

Parintii interesati sa obtina sprijinul financiar pentru trusoul bebelusilor trebuie sa depuna un dosar cu urmatoarele acte: cerere tip – care include declaratii pe propria raspundere ale persoanelor care semneaza cererea ca nu au solicitat acest drept in alta localitate, copie dupa certificatul de nastere al copilului, copie dupa actul de identitate al parintelui sau al reprezentantului legal, copie dupa actul de identitate al celuilalt parinte si tot o copie a actului care dovedeste calitatea de imputernicit sau reprezentatul legal la copilului.

Pentru acordarea alocatiei pentru copiii nou-nascuti sunt necesare urmatoarele documente: cerere si declaratia pe propria raspundere privind rangul copilului nou-nascut – document tipizat, copie dupa certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul, copie a actului de identitate al mamei, certificatele de nastere ale copiilor nascuti anterior, dupa caz (copie), hotarare judecatoreasca, daca este cazul (copie), negatie daca este cazul (original).

Si cuplurile care isi vor spune Da in fata ofiterului Starii Civile, dupa data de 31 august, vor fi scutite de ajutorul financiar la constituirea familiei in valoare de 200 de euro. Pana in prezent, anul acesta au fost acordate 503 astfel de alocatii tinerilor aflati la prima casatorie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »