Statul suporta 80 la suta din costul reabilitarii blocurilor

Magazin Salajean 11 martie 2009 0

Statul suporta 80 la suta din costul reabilitarii blocurilor

Guvernul a facut primul pas in campania nationala de reabilitare termica a blocurilor prin adoptarea ordonantei de urgenta care reglementeaza interventia statului in aceasta chestiune. De la mic la mare, in program sunt incluse toate blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.

Ca urmare a deciziilor autoritatilor centrale, lucrarile de interventie care sunt suportate financiar de stat sunt, printre altele, izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente si a tamplariei cu termopan, termo-hidroizolarea balcoanelor, termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei. Odata cu efectuarea acestor lucrari de interventie se pot executa si urmatoarele lucrari, justificate din punct de vedere tehnic in expertiza tehnica si auditul energetic: lucrari de reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie; lucrari de interventie la instalatia de distributie a agentului termic pentru incalzire aferenta partilor comune ale blocului de locuinte.

Vestea cea buna pentru proprietari este ca finantarea lucrarilor de interventie se asigura 50 la suta din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in timp ce alte 30 de procente sunt asigutate din fonduri aprobate anual din bugetele locale si din alte surse legal constituite. Ca urmare, doar 20 la suta din costul lucrarilor trebuie suportat din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari sau din alte surse legal constituite. Cele 20 de procente pot fi platite de Primarie, prin decizie a Consiliului local, care va stabili si modul de recuperare ulterioara a banilor. Tot de la bugetul local vor fi suportate integral si costurile de proiectare a lucrarilor de interventie.

Campanie de reabilitare pe etape

Pentru o buna desfasurare a campaniei de reabilitare termica a imobilelor, a fost stabilita o etapizare a ei care se va pune in practica pe plan local. Astfel, vor fi identificate si inventariate blocurile de locuinte, dupa care va urma instiintarea asociatiilor de proprietari de catre primarii privind posibilitatea inscrierii in programul local. Dupa ce proprietarii vor decide, de comun acord, ca reabiliteaza blocul, se vor inscrie in programul local si vor semna contractul de mandat. Urmatorul pas va fi proiectarea lucrarilor de interventie, iar apoi se va trece la executarea lor. Receptia investitiei se va face cu eliberarea certificatului de performanta energetica si evidentierea consumului anual specific de energie calculat pentru incalzire.

Pentru cei care nu sunt convinsi inca de beneficiile programului, trebuie mentionat ca acestea se vor observa la facturile la utilitati. Odata cu cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte si a reducerii consumului de energie, facturile vor fi mult reduse fata de cele pe care proprietarii le primesc in prezent.

Zalauanii nu fug de reabilitare

Zalauanii au inceput, inca din ultimii 2 ani, sa inteleaga ca isi pot pastra mai multi bani in buzunar daca investesc in reabilitarea blocurilor. In plus, confortul pe care si-l asigura in locuinte, in urma izolarii termice a imobilelor, este mult sporit, astfel ca in fiecare cartier al municipiului gasesti cel putin un bloc care a fost reabilitat. Mai mult, potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, alte noua asociatii de proprietari au depus dosare la Primaria Zalau pentru reabilitarea termica a cladirilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »