Statul roman, invins in instanta de mamicile cu gemeni

Magazin Salajean 19 octombrie 2009 0

Statul roman, invins in instanta de mamicile cu gemeni

Considerand ca dreptul copilului trebuie respectat, sase salajence, mamici cu gemeni, au actionat in instanta Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj, respectiv Statul Roman, pentru plata retroactiva a indemnizatiei de crestere pentru cel de-al doilea copil. Dintre acestea, patru au avut castig de cauza, urmand a-si primi contravaloarea indemnizatiei, de la data depunerii dosarului, si pentru cel de-al doilea copil.

In prezent, in evidenta AJPS Salaj se afla 18 familii cu gemeni si doar una cu tripleti. Pana in luna iunie, cand a fost aprobata legea privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copiilor proveniti din nasteri multiple, aceste familii nu primeau decat o singura indemnizatie. Insa nu toate mamele de gemeni s-au resemnat in fata legii, considerandu-se indreptatite sa primeasca un ajutor financiar pentru fiecare copil. Astfel ca sase mamici au actionat in instanta AJPS Salaj pentru plata retroactiva a indemnizatiei de crestere pentru ambii copii. Marcel Cozma, directorul coordonator al AJPS Salaj, ne-a spus ca patru dintre acestea si-au castigat astfel dreptul si pentru cea de-a doua indemnizatie, retroactiv, in valoare de 600 de lei pe luna. Din cele sase procese intentate de mamele de gemeni, doua sunt inca pe rol. In celelalte patru cazuri, instanta le-a dat acestora castig de cauza, respectiv dreptul de a primi retroactiv indemnizatia si pentru cel de-al doilea copil, de la data depunerii dosarului, a mentionat Marcel Cozma. Potrivit noii legi aprobate si publicate in Monitorul Oficial, in cazul nasterii de gemeni, familia va primi pentru primul copil indemnizatia in cuantum de 600 de lei sau, optional, in cuantum de 85 la suta din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei, iar incepand cu cel de-al doilea copil, va primi indemnizatia de 600 de lei.

Si studentele primesc indemnizatii

Normele acestei legi reglementeaza nu doar indemnizatiile pentru familiile cu gemeni ci si pentru mame studente, in cazul in care acestea din urma nu au realizat venituri in ultimele 12 luni, urmand cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar. Astfel ca, mamele studente la zi sau care au peste 18 ani si urmeaza cursuri postliceale pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum de 600 de lei. Insa aceasta va fi acordata doar persoanelor care urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar, frecventate fara intrerupere, facand exceptie studentele care au intrerupt cursurile din motive medicale. Opt eleve si studente au solicitat deja AJPS Salaj acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. In judetul Salaj, la ora actuala, 2.191 de mamici primesc astfel de indemnizatii, iar alte 83 stimulente pentru cresterea copilului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »