Statie de compostare a deseurilor la Crasna

Magazin Salajean 15 iunie 2009 0

Administratia locala din comuna Crasna va decide, astazi, care va fi firma care va ridica statia de compostare a deseurilor biodegradabile, care va deservi si comunele invecinate care fac parte din Asociatia de comune Valea Crasnei. Investitia va fi finalizata in mai putin de doua luni, ne-a asigurat primarul Pop Emeric, statia respectiva urmand sa fie o componenta esentiala a programului de colectare selectiva a deseurilor pe care autoritatile locale vor sa il puna la punct incepand din aceasta vara.

Suma alocaa in acest sens este de 660.000 de euro din fonduri PHARE CES-2005, 10 la suta din suma reprezentand contributia autoritatilor locale la proiect.

Statia va avea halde de masa biodegradabila, care, prin intermediul unor masini de tocat, udat si sortat, vor pregati materialul rezultat pentru a fi transformat in ingrasamant natural. Pentru aceasta se vor folosi si amestecuri cu diferite tipuri de sol, compostul urmand sa fie destinat gradinaritului sau intretinerii corespunzatoare a parcurilor, asa cum se practica in tarile vestice. Produsul finit va fi ambalat in saci si pus in vanzare, totul urmand sa se fie monitorizat de personalul ce va lucra intr-un corp de cladire administrativ, ridicat in vecinatatea statiei.

Deocamdata, asa cum prevede legislatia in vigoare, rampa de gunoi care deservea comuna trebuie inchisa si ecologizata pana la data de 16 iulie anul curent. Administratia comunei a achizitionat deja pubele, containere si masini care sa fie folosite la serviciul de salubrizare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »