Stadiu mediu de pregatire al proiectelor salajene

Magazin Salajean 7 august 2008 0

Stadiu mediu de pregatire al proiectelor salajene

* Salajul, nici mai bun, nici mai rau in pregatirea proiectelor

* Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADR Nord-Vest) a organizat marti, la Zalau, prima dintr-o serie de sase conferinte judetene de lucru pentru pregatirea de proiecte ale autoritatilor locale, in cadrul Programului Operational Regional.

Directorul general ADR Nord-Vest, Claudiu Cosier, a afirmat, in cadrul conferintei de la Zalau, ca scopul intalnirilor este de a vedea in ce faza sunt pregatirile proiectelor autoritatilor locale, primarii si consilii judetene, in demersul depunerii acestora, cu atat mai mult cu cat exista zone in care nu sunt proiecte de acest tip. Dintre proiectele din judetul Salaj au fost mentionate: reabilitarea cladirii Transilvania din Zalau, circuitului bisericilor de lemn si al castrelor romane din Salaj. In ciuda numarului relativ mare de idei de proiect, potrivit afirmatiilor lui Cosier, nu vor fi suficienti bani ca sa fie finantate toate. In ceea ce priveste stadiul pregatirii proiectelor la nivel judetean, Cosier afirma ca: In acest moment, stadiul pregatirii proiectelor nu este nici mai bun, nici mai rau decat media nationala. Am dori sa dam un impuls si sa incurajam pastrarea identitatii oraselor si speram sa dezvoltam proiecte in Zalau, Jibou, Simleu Silvaniei care sa duca la crearea unor identitati economice distincte fiecarei comunitati locale. Primul proiect al Programului Operational Regional acceptat consta in construirea drumului pe ruta Ciucea-Crasna-Varsolt, contractul de finantare urmand a fi semnat chiar maine. Beneficiarul acestui proiect este Consiliul Judetean Salaj, in parteneriat cu Consiliul Judetean Cluj, care lucreaza la pregatirea proiectului inca din anul 2004.

Drumurile unesc niste poli de dezvoltare si pun in circuitul national persoane si marfuri din segmente mai putin dezvoltate. Insa, drumul in sine nu duce la dezvoltare. Daca potentialii agenti economici investesc in ceva de-a lungul drumului, se va ajunge la impactul scontat. In caz contrar, o sa avem un drum modernizat.

Atat, a apreciat Claudiu Cosier, vis-a-vis de acest proiect.

Programul Operational Regional (POR) va fi finantat in perioada 2007- 2013 din bugetul de stat si bugetele locale, cat si din surse private, fiind cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) – unul din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene. Contributia financiara a UE poate ajunge pana la 85 la suta din totalul cheltuielilor nationale (publice si private). POR implementeaza elemente importante ale Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala a Planului National de Dezvoltare (PND), contribuind, impreuna cu celelalte Programe Operationale Sectoriale (PO), la realizarea obiectivului Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala a PND si al Cadrului National Strategic de Referinta, si anume diminuarea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si statele membre ale UE.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »