SRI-istii salajeni scapa de recalcularea pensiilor

Magazin Salajean 20 ianuarie 2011 0

SRI-istii salajeni scapa de recalcularea pensiilorPeste 60 de militari salajeni in rezerva si retragere din cadrul Serviciului Roman de Informatii au castigat in instanta procesul intentat Guvernului Romaniei pentru pastrarea pensiilor. In schimb, modificarile aduse de guvernanti le-au adus celor aproape o mie de astfel de cadre din cadrul Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor pensii reduse in ianuarie cu pana la 60 la suta.

Un numar de cadre militare in rezerva si retragere din cadrul Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din Serviciul Roman de Informatii sunt temporar scutite de diminuarile de pensii care au afectat zeci de mii de cadre militare din intreaga tara. Curtea de Apel Bucuresti a suspendat, in luna decembrie a anului trecut, aplicarea Hotararii de Guvern 735/2010 care reprezinta metodologia de aplicare a Legii 119/2010 pentru recalcularea pensiilor militarilor, ale politistilor si ale functionarilor publici din sistemul administratiei penitenciarelor.

Presedintele Sucursalei Salaj a Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din Serviciul Roman de Informatii, Marius Ghilea, ne-a declarat ca aproape toti membrii sucursalei Salaj beneficiaza de sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti. Aproape 600 de cadre militare in rezerva si retragere din intreaga tara, dintre care 64 de ofiteri din judetul Salaj, intra sub incidenta unei hotarari judecatoresti data in luna decembrie 2010 de Curtea de Apel Bucuresti care suspenda, pana la judecarea pe fond, aplicarea prevederilor Hotararii de Guvern 735. Iar conducerea SRI respecta aplicarea prevederilor legale in vigoare si a hotararilor judecatoresti, motiv pentru care persoanele aflate in proces nu fac obiectul prevederilor Legii 119/2010 si a metodologiei de aplicare a Hotararii de Guvern mentionate, a declarat Marius Ghilea.

Potrivit aceleiasi surse, procesele in instanta sunt departe de a fi incheiate. Urmeaza sa solicitam in instanta anularea Hotararii de Guvern 735 si atacarea legalitatii Legii 119 care suspenda arbitrar si nelegal calitatea de pensionar militar a fostelor cadre care au activat in sistemul sigurantei nationale. Actiunile in instanta vizeaza doua aspecte principale. Si anume, atacarea prevederilor care deposedeaza fostele cadre de informatii de calitatea de pensionar militar, statut obtinut pe baza contractelor de munca legiferate printr-un juramant militar depus si asumat de partile contractante la intrarea in randul cadrelor active din sistemul sigurantei nationale. Al doilea aspect vizeaza anularea prevederilor legale care incalca dreptul fundamental de proprietate asupra pensiei stabilite in baza unor legi in vigoare la data pensionarii si a principiului constitutional al neretroactivitatii legii, a mentionat presedintele Sucursalei Salaj a Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din Serviciul Roman de Informatii. Hotararea Curtii de Apel Bucuresti este executorie, autoritatile statului fiind obligate sa o puna in executare.

Pensii taiate pentru sute de militari salajeni

In timp ce militarii in rezerva si retragere din cadrul Sucursalei Salaj a Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din Serviciul Roman de Informatii nu sunt afectati de recalcularile de pensie, alti aproximativ 1.000 de pensionari militari din judet au primit, in cursul acestei luni, pensii diminuate cu pana la 60 la suta. Chiar si in aceste conditii, acestia din urma sustin ca nu se vor alatura colegilor din tara, la actiunea de protest ce va avea loc pe 24 ianuarie, in Ziua Marii Uniri.

Presedintele Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere filiala Salaj, colonel Constantin Bejenariu, ne-a declarat ca, desi pensiile au fost drastic diminuate, in ciuda promisiunilor ca pensiile sub 3.000 de lei nu vor fi atinse, nu vor avea loc actiuni de protest. Nu vom lua niciun fel de masuri drastice pana ce nu vor primi toate cadrele in rezerva si in retragere deciziile de diminuare a pensiilor. Pana la aceasta data, doar aproximativ 20 la suta dintre cadre militare salajene in rezerva si in retragere au primit aceste decizii. Tot ce putem face in momentul de fata este sa depunem deciziile de recalculare la comisiile de contestatii din cadrul ministerelor Apararii Nationale, Internelor si Serviciului de Informatii. Daca nici asa nu vom primi un raspuns pozitiv, vom ataca Guvernul in judecata, a declarat col. Bejenariu. Potrivit acestuia, deciziile de recalculare au dus la diminuarea pensiilor cu pana la 65 la suta, respectiv cu pana la 1.200 de lei.

Nici sindicalistii nu pregatesc demersuri pentru desfasurarea unor actiuni de protest. Sindicatul Cadrelor Militare in Retragere si Rezerva Salaj incadreaza aproximativ 100 de membri, dintre care majoritatea au primit decizia de recalculare a pensiilor. Dintre membrii de sindicat, patru au primit decizii de majorare a pensiilor cu sume nesemnificative. Insa cand vine vorba de reduceri, situatia se prezinta taman invers. Majoritatea au primit luna aceasta pensii reduse intre 20 si 60 la suta. Deocamdata, insa, nu vom face niciun fel de actiuni de protest la nivel local, dar nici nu vom participa la actiunile desfasurate in capitala. Asteptam sa vedem care este decizia guvernantilor care au promis ca pensiile sub 3.000 de lei nu vor fi afectate, a afirmat presedintele Sindicatului, Ion Chichisan.

Conform spuselor acestuia, in urma deciziei de recalculare, un cadru militar care a servit statul pentru 25 de ani, in functia de maior in cadrul MApN, a primit luna aceasta o pensie de 1.100 de lei, la jumatate fata de drepturile de pensie acordate anul trecut.

Pensiile militarilor, afisate pe internet

Ministerul Apararii Nationale a postat pe site-ul sau, ieri, tabelele cu datele pentru cele 25.798 de dosare procesate de recalculare a pensiei, pe baza adeverintelor de venit, pana la 18 ianuarie 2011, fara a publica insa si numele beneficiarilor pentru a pastra confidentialitatea. De asemenea, pe site a fost postat si un numar de telefon – tel.verde 0800.808.880, la care pensionarii interesati de stadiul dosarului personal pot obtine informatii, gratuit, in reteaua Romtelecom. Pensiile militarilor pot fi vizualizate pe site-ul http://mapn.ro/pensii_militare/index.php.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »