Sprijin si consultanta pentru agricultorii salajeni

Magazin Salajean 11 octombrie 2006 0

Directorul executiv adjunct al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Salaj, Vaida Bela, a tinut sa ne informeze ieri, 10 octombrie, in cadrul unei conferinte de presa organizate cu scopul informarii producatorilor agricoli, ca cetatenii trebuie sa stie ce implica transformarile din agricultura si care le sunt drepturile, posibilitatile si indatoririle pentru ca munca lor sa nu se rezume doar la una pentru supravietuire, ci sa aduca si profit. In acest sens, Agentia Nationala de Consultanta Agricola faciliteaza, prin programul de modernizare a sistemului de consultanta agricola, colaborarea directa intre fermieri si institutiile abilitate, aceasta fiind reprezentata la ora actuala de 42 Oficii Judetene si 600 Centre Locale de Consultanta Agricola. Practic, se urmareste contactul direct cu fermierul si reducerea birocratiei dupa modelul austriac. Astfel, pentru ca si micii producatorii agricoli sa poata obtine subventii si pentru a-si facilita munca, trebuie sa fie in primul rand informati. Aici intervine propunerea infiintarii unor Camere Agricole de District, amplasate pe centre zonale si alcatuite dintr-un Consiliu de coordonare. Aceste Consilii vor avea in componenta fermieri reprezentativi pentru zona respectiva, reprezentanti locali si reprezentanti ai institutiilor de cercetare si ai asociatiilor agricole, cu agentii de plati pentru agricultori. Situatia teritoriala fiind deja cunoscuta, iar problemele intampinate de fermieri luate in considerare, Camerele Agricole Judetene vor elabora politici agricole la nivel de judet, tinand cont de propunerile Camerelor Agricole Districtuale. Se asigura in acest fel continuitatea proiectelor agricole, si, ca element de noutate, se porneste de la particular, la general, de la nivel local, la nivel central, evitandu-se astfel elaborarea unor proiecte seci, ineficiente, neaplicabile, sau in cel mai rau caz, paguboase si retrograde, venite direct de la Ministerul Agriculturii. Aceasta actiune de descentralizare in agricultura are in proiect si infiintarea Camerei Agricole Nationale, care va inainta proiectele Ministerului Agriculturii pentru a fi legiferate, si pentru a se inscrie in ordinea fireasca a lucrurilor.

Directorul adjunct OJCA a tinut sa precizeze ca in Salaj, colaborarea cu fermierii s-a dovedit eficienta, reusindu-se pregatirea profesionala a 600 de crescatori de animale, si a peste 150 de producatori din agronomie, care la terminarea cursurilor vor primi atestate de agricultori, adaugand ca anul trecut s-a acordat fermierilor salajeni un sprijin in valoare de 300 de mii de lei, si ca un producator agricol care doreste sa se inscrie in sistemul de performanta poate beneficia anual de o subventie de 1.800 de lei noi.

Pentru si a evidentia rolul de informator si formator al Consultantei agricole, Vaida Bela a ales o exprimare plasica, mentionand ca anul acesta, dupa 14 ani de activitate post-decembrista, Consultanta agricola este medicul agriculturii romanesti si profesorul taranilor, tratand boala sistemului in acordarea de fonduri pentru agricultura si efectuand cursuri de specializare a fermierilor. Ioana CIONCA

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »