Sprijin pentru cei aflati in dificultate

Magazin Salajean 15 decembrie 2006 0

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 723/2006, termenul limita de acreditare a furnizorilor de servicii sociale este de 31 decembrie 2006. Marinela Cipleu, purtatorul de cuvant al Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) Salaj, a declarat ca, pana in momentul de fata, la nivelul judetului Salaj au fost acreditati 34 de furnizori de servicii sociale, respectiv opt primarii, 21 ONG-uri si cinci institutii publice. Primariile care au obtinut acreditarea sunt cele din Boghis, Rus, Crasna, Horoatu Crasnei, Galgau, Sarmasag, Simleu Silvaniei si Chiesd. In ceea ce priveste asistenta sociala la domiciliu a persoanelor varstnice, Cipleu a afirmat ca la nivelul judetului Salaj, au fost acreditate in ultima perioada, sase persoane.

Ce reprezinta serviciile sociale si cine poate beneficia de ele?

Serviciile sociale reprezinta o forma de suport activ pentru familiile si comunitatile aflate in dificultate. Beneficiarii eligibili ai acestor servicii sunt: persoanele dependente de consumul de droguri, alcool sau alte substante toxice; cei fara adapost; cei de varsta inaintata; persoanele cu handicap; persoanele abuzate; bolnavii cronic sau care sufera de boli incurabile, precum si alte persoane aflate in dificultate pe plan social.

Serviciile sociale sunt asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale, precum si de persoane fizice sau juridice publice ori private, in conditiile legii. Societatile comerciale pot furniza astfel de servicii numai prin intermediul fundatiilor proprii infiintate in acest scop.

Cand sunt acordate serviciile sociale furnizate?

Cel mai important ingredient este beneficiarul, persoana care are nevoie de sprijin, ale carei autonomie si calitate a vietii pot fi periclitate fara oferirea de servicii, determinand astfel aparitia riscului de a fi exclusi din societate.

Prestatiile sociale, alaturi de alte sisteme de securitate sociala, intervin pentru solutionarea unor probleme, potential generatoare de excluziune sociala. Perioada pentru care furnizorii de servicii sunt acreditati este de trei ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »