Spovedanie in confesionalul Securitatii

Magazin Salajean 10 octombrie 2006 0

Spovedanie in confesionalul SecuritatiiDin fericire sau din pacate, inaltii prelati au toate sansele sa scape de stalpul infamiei opiniei puiblice, ridicat in fata CNSAS, astfel incat dosarele lor de colaboratori cu fosta Securitate sa nu le mai fie verificate. Asa cum mentionam cu cateva zile in urma, deputatii PSD (printre care, oficial, se numara si parlamentarul salajean Filonas Chis) au depus, de curand, la Camera Deputatilor un proiect care prevede modificarea Legii Ticu, astfel incat ierarhii si sefii cultelor religioase sa nu mai fie inclusi printre categoriile celor vizati de deconspirare.

In opinia lui Filonas Chis, verificarea preotilor nu este justificata, deoarece acestia nu sunt alesi sau numiti in functii precum demnitarii, dar nici nu iau decizii sub presiunea amenintarii cu propriul dosar. Un alt argument folosit de parlamentarul nostru ar consta in faptul ca Biserica nu trebuie discreditata prin deconspirarea unor cazuri izolate. Mai mult, deputatul Filonas Chis a declarat ca arhivele cu dosarele preotilor ar trebui judecate de Sinod, astfel incat Biserica sa isi poata face ordine in propria-i ograda, potrivit regulilor bisericesti.

Informatorii de ieri si de azi

Culmea ironiei face ca initiativa pe care o sustine deputatul Filonas Chis sa fie combatuta chiar de catre anumiti reprezentanti ai prelatilor, aruncati oarecum pe nedrept in oala in care fierb de zor prezumtivii colaboratori cu fosta Securitate. Astfel, parintele Stefan Lucaciu, protopopul Protopopiatului Ortodox Roman, sustine ca, din punctul sau de vedere, dosarele celor care au colaborat cu Securitatea ar trebui facute publice, si nu judecate neaparat de catre Sfantul Sinod: Nu impartasesc, neaparat, ideea de a fi judecati de catre Sinodul nostru. De asemenea, nu cred ca trebuie sa ne ferim de realitatile trecutului si prezentului. Fiecare trebuie sa dea socoteala, candva, pentru faptele sale. Tocmai de aceea, nu ma deranjeaza ca dosarele sa fie facute publice. Cu toate acestea, oficial, Stefan Lucaciu precizeaza ca se supune parerilor Bisericii Ortodoxe Romane, care, de curand, au fost facute publice de Mitropolitul Clujului, Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu, care a facut cateva afirmatii cu privire la declaratiile ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, care aducea acuze catorva preoti tradatori ai tainei spovedaniei, colaboratori ai fostei Securitati. Mai mult, ca nota informativa, spicuim cateva dintre declaratiile mitropolitului: Mai intai de toate, initiativa deconspirarii dosarelor ii apartine Sfantului Sinod, care in doua sedinte, in anii 1997 si 2001, s-a pronuntat in favoarea deschiderii dosarelor clerului – ierarhi si preoti. Mai mult, nu s-a facut nici o interventie la CNSAS pentru blocarea accesului la aceste dosare(…). Chiar daca nu se cunoaste numarul acestor preoti (n.r. colaboratori cu fosta Securitate), este sigur ca, in nici un caz, preotii nu au tradat secretul spovedaniei, pentru ca acesta este un secret care se presteaza sub juramant, in care este vorba de constiinta si mantuirea preotului. Eu, ca arhiereu, care hirotonisesc un preot si ii acord duhovnicia si dreptul de a spovedi, nu am dreptul sa-l intreb niciodata ce a auzit la o spovedanie, si nici el nu are dreptul sa-mi spuna mie, cu atat mai putin la altii. In fond, aceasta este si opinia protopopului Stefan Lucaciu, care arata ca nu este de acord cu speculatiile facute de anumite persoane, care fac trimiteri la scurgeri de informatii catre Securitate din sfanta spovedanie.

Protopopul Stefan Lucaciu, urmarit de Securitate

Nu cunosc vreo fata bisericeasca, ce sa fi turnat la Securitate, ne asigura protopopul Stefan Lucaciu. Dimpotriva, sustine prelatul, am fost urmarit de Securitate, fiind interogat de catre securisti. Lucaciu isi aminteste de anumite vremuri, cand, a doua zi dupa o inmormantare care a avut loc in Buciumi, unde a vorbit impotriva ateismului si a necredintei, a fost interogat de securistii salajeni pentru ca am vorbit impotriva regimului comunist. Protopopul isi mai aminteste ca, inainte de 1989, sotia sa care era profesoara, nu a putut sa calce in Biserica timp de 18 ani: A incercat, in trei randuri, sa vina la Biserica. Imediat dupa aceea, insa, a fost chemata la Securitate si interogata cu privire la motivele pentru care a intrat acolo. Un alt caz, petrecut tot in vremea lui Ceausescu, a avut loc in Rastoltu Desert. Am fost chemat acolo, pentru o sfintire de casa, de catre o femeie care a emigrat in Canada. A doua zi, am fost chemat la Militie, pentru a da declaratii, fiind suspectat ca am colaborat cu strainii, isi mai aminteste Stefan Lucaciu.

Am elogiat regimul pentru a putea supravietui

Referindu-se la elogiile aduse regimului comunist de anumite… inalt prea fericite fete bisericesti, protopopul Stefan Lucaciu admite ca este o realitate, pe care noi nu o contestam. Am adus elogii regimului, deoarece doar asa am putut supravietui, marturiseste prelatul. Declaratia protopopului se inscrie in aproape… aceeasi nota cu recentele afirmatii ale mitropolitului Clujului, Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu: Este o imensa nedreptate, strigatoare la cer, prin care clerul nostru este umilit. Noi, fostii detinuti politici, stim cu adevarat ce a insemnat comunismul, pentru ca l-am cunoscut pe pielea, pe osul si sufletul nostru. Pe noi sa ne intrebati ce e comunismul si ce e Securitatea. De intrebat, in Salaj, se pare ca nu avem pe cine, insa ne multumim la a reda cateva scrieri alese, semnate de insusi Patriarhul Bisericii Romane, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, intr-o telegrama ce dateaza din anul 1987, adresata…

Excelentei Sale

Domnului NICOLAE CEAUSESCU

Presedintele Republicii Socialiste Romania

Presedintele Frontului Democratiei si Unitatii Socialiste

Mult stimate Domnule Presedinte NICOLAE CEAUSESCU,

Noi, reprezentatii tuturor cultelor din Republica Socialista Romania, sefi de culte, ierarhi, clerici si profesori ai institutiilor de invatamant teologic, participanti la Conferinta interconfesionala festiva, consacrata aniversarii a patru decenii de la instaurarea Republicii, conferinta care a avut loc la Bucuresti, in zilele de 3 si 4 noiembrie 1987, Va aducem si cu acest prilej un prinos de profunda recunstinta pentru exemplara daruire si devotamentul netarmurit cu care Excelenta Voastra promovati si asigurati dezvoltarea continua a patriei noastre pe calea progresului si bunastarii intregului popor, pentru ravna si perseverenta cu care actionati pentru statornicirea pacii si prieteniei intre popoare.

In cadrul Conferintei, participantii la dezbateri au subliniat, in mod unanim, climatul de libertate religioasa asigurat de statul roman, de dumneavoastra personal, tuturor cultelor, precum si faptul ca ecumenismul actual, bazat pe respectul reciproc si cooperarea dintre culte, reprezinta inca o ilustrare a deplinei egalitati a cultelor in raporturile cu statul, fara nici o diferentiere dupa apartenenta confesionala sau nationala a credinciosilor lor.

Apreciem perspectivele largi deschise de instaurarea Republicii, in conditiile create de revolutia de eliberare sociala si nationala antifascista si antiimperialista, prin amploarea programelor de dezvoltare al caror tel il constituie faurirea unei Republici moderne, puternice in care toti fiii tarii, liberi si egali in drepturi asigura prin munca lor avantata, viitorul luminos al patriei, prin realismul profund (…).

IN NUMELE PREZIDIULUI CONFERINTEI

TEOCTIST

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

No comment.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »