Sporuri si nu prea pentru profesori

Magazin Salajean 14 martie 2007 0

Sporuri si nu prea pentru profesori

Profesorii nu pot fi deranjati in timpul desfasurarii orelor de curs de nici o autoritate scolara sau publica, prevede proiectul de lege privind Statutul personalului didactic, realizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Potrivit noului proiect de lege, inregistrarea magnetica sau prin procedee echivalente a activitatii didactice poate fi facuta numai cu acordul personalului didactic de predare, incalcarea prevederii pedepsindu-se potrivit legii. Multiplicarea inregistrarii de catre elevi, studenti sau alte persoane este permisa numai cu acordul personalului didactic, noteaza Rompres.

Conform proiectului MEdC, personalul didactic titular ales in Parlament, numit de Guvern sau care indeplineste functii publice in aparatul Parlamentului, Presedintiei, Guvernului, in ministere sau organisme europene are dreptul de rezervare a functiei didactice si a postului pe perioada in care indeplineste aceste functii. De asemenea, liderii organizatiilor sindicale au dreptul rezervarii functiei. Personalul didactic titular care este solicitat in strainatate pentru predare sau cercetare pe baza de contract beneficiaza de rezervarea functiei, mai noteaza sursa citata. O alta prevedere a proiectului legii Statutului personalului didactic spune ca personalul didactic are dreptul la intreruperea activitatii didactice cu rezervarea postului pentru cresterea si ingrijirea copilului. O alta prevedere din acest proiect prevede ca pentru debutantii titularizati in invatamant se stabilesc coeficienti de salarizare in functie de media obtinuta la concursul de ocupare a posturilor didactice vacante. Personalul didactic de predare care indeplineste functia de diriginte – consilier, invatator, institutor, educatoare, precum si functia de profesor metodist/metodician, coordonator de cerc pedagogic primeste o indemnizatie de 10 la suta din salariul de baza, care se include in acesta. O alta prevedere din proiectul citat spune ca personalul didactic calificat care desfasoara activitate didactica in zone izolate primeste o indemnizatie de 5-30 la suta din salariul de baza al functiei didactice, conform grilei de salarizare, in raport cu gradul de izolare. O alta prevedere a actului MEdC, mai mentioneaza sursa citata, se refera la personalul din intregul sistem de invatamant care lucreaza mai mult de 75 la suta din timpul normal de lucru la computer, acesta urmand sa beneficieze de un spor de pana la 10 la suta. Cuantumul sporului si personalul care urmeaza sa beneficieze de acest spor se stabilesc, in conditiile prevazute de lege, de consiliul de administratie al unitatii sau al institutiei angajatoare. In proiectul citat se mai arata ca personalul didactic va beneficia de plata suplimentara a orelor efectuate la scoala de dupa-amiaza, pe baza de contract.

Nu s-a prea tinut cont de propunerile sindicatelor

Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSLI) Salaj, ne-a declarat ca nu s-a prea tinut cont de propunerile sindicatelor de profil la acest proiect de lege, propuneri inaintate inca de acum un an si jumatate. Dar, cum proiectul de lege este in dezbatare publica, sindicatele din invatamant, fireste, vor incerca sa-si impuna cat mai multe puncte de vedere. Oricum, in opinia lui Eusebiu Lehene, acest proiect de lege, facut de specialisti din MEdC, este mai degraba un proiect de lege pentru directori si pentru personalul de conducere din minister si inspectoratele scolare, decat pentru cadrele didactice, in general. De exemplu, Lehene a spus ca este de acord cu plata orelor suplimentare de dupa-amiaza, dar nu poate fi de acord cu prevederea ca participarea profesorilor la examenele de sfarsit de an sa fie considerata a face parte din norma didactica. Una calda, alta rece, a spus Lehene, care a completat ca sporul pentru calculator va viza un numar foarte mic de cadre didactice, in special pe cei angajati ca informaticieni. In opinia liderului LSLI Salaj, sporul pentru izolare se va reduce, de la 80 la suta cat este in prezent, la maxim 30 la suta, conform proiectului de lege amintit.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »