Sporul de noapte va fi luat in considerare la calcularea pensiei

Magazin Salajean 12 februarie 2007 0

Prin aparitia Ordinului 687/2006 a fost aprobata procedura privind modul de eliberare a actelor doveditoare privind sporul pentru munca prestata in timpul noptii si valorificarea acestuia in procesul de stabilire si/sau de recalculare a drepturilor de pensie. Astfel, este reglementat modul de intocmire si eliberare a documentelor, care atesta munca prestata in timpul noptii, in perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, in cazul persoanelor care au lucrat pe schimburi. Totodata, procedura stabileste procedeul de valorificare a sporului salarial, pentru determinarea sau recalcularea pensiilor.

Potrivit noilor prevederi legislative, nu s-a prevazut o limita pentru ca orele lucrate in cursul noptii sa fie luate in considerare. Chiar si cei care au lucrat doar o zi schimbul III vor primi un supliment corespunzator acelei perioade. Cererile prin care persoanele interesate solicita eliberarea adeverintelor care atesta faptul ca, in anumite perioade, au lucrat pe schimburi si au beneficiat de acel adaos, se depun la angajatori sau la detinatorii arhivelor acestora. In cazul in care munca a fost prestata doar ocazional pe timp de noapte, in cadrul unor activitati care nu erau organizate pe schimburi, adeverintele vor cuprinde sumele acordate, luna de luna, cu titlu de spor de noapte. In situatia persoanelor care prin natura sarcinilor de serviciu au desfasurat activitate numai in timpul noptii, adeverintele vor cuprinde procentul in care, potrivit legii, suplimentul a fost atribuit.

In procesul de stabilire si/sau recalculare a pensiilor se va utiliza un spor mediu lunar pentru munca prestata in timpul noptii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »