Spitalul Judetean Zalau-Salaj – amendat de 10 ori

Magazin Salajean 22 iunie 2007 0

Spitalul Judetean Zalau-Salaj - amendat de 10 ori

*Lipsa rezervelor de apa potabila, a grupurilor electrogene sau pastrarea inproprie a produselor antiseptice sunt doar cateva dintre neregulile descoperite in spitalele din judetul Salaj in urma unui control al reprezentantilor Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj si al celor din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Urmtrile sunt pe masura: 41 de sanctiuni , din care 22 de amenzi si 19 avertismente

Controlul s-a desfasurat in cele sase unitati spitalicesti cu paturi din Salaj in perioada 18 mai-8 iunie, descoperind o serie de nereguli la care cei de la CJAS si ASP nu se asteptau.

Potrivit raportului prezentat ieri de presedintele CAS Salaj, Corin Penciuc, si directorul executiv al ASP Salaj, dr. Dana Pop, inspectorii au aplicat 41 de sanctiuni contraventionale, dintre care 22 au fost amenzi. Cum lucrurile sunt mai mult decat ingrijoratoare, din gramada de amenzi, zece au fost aplicate pentru harababura descoperita la Spitalul Judetean Salaj – Zalau. Printre neregulile constatate la nivelul acestei unitati spitalicesti care deserveste populatia unui judet intreg se numara si pastrarea improprie a produselor antiseptice, abateri grave de la starea de curatenie, precum si nerespectarea conditiilor tehnice pentru serviciile de spalatorie.

Nici la Simleu Silvaniei lucrurile nu sunt mai roz, asa ca spitalul de aici a incasat sapte amenzi. Au scapat mai usor spitalele din Cehu Silvaniei, Jibou si Crasna, acestea primind fiecare cate o amenda si Centrul de Cercertari si Analize Medicale din Simleu Silvaniei – acesta primindd doua amenzi. Totusi, fiind vorba despre unitati in care scopul personalului angajat este de a ingriji sanatatea semenilor, si aceste amenzi putine trebuie sa fie semnale de alarma.

Fara rezerve de apa potabila

Ca totul sa fie si mai socant, in doua dintre unitatile luate la control – spitalele din Cehu Silvaniei si Jibou, inspectorii au constatat ca nu este asigurata rezerva de apa potabila pentru minimum 12 ore, asa cum prevede legislatia. Avand in vedere ca temperaturile inregistrate in aceasta luna sunt deosebit de mari pentru aceasta perioada a anului, ne intrebam cate grade ar fi trebuit sa fie in termometre ca angajatii responsabili cu asigurarea rezervelor de apa pentru situatii de urgenta sa isi faca datoria.

De asemenea, cele doua spitale nu au grup electrogen pentru situatiile de intrerupere a furnizarii energiei electrice, cauza invocata fiind, ca de obicei, fondurile putine pe care le asigura pentru teritoriu autoritatile centrale.

O alta deficienta constatata la cele sase spitale judetene a fost legata de starea de curatenie. Directorul ASP Salaj, dr. Dana Pop, a declarat ca la toate spitalele controlate s-au depistat abateri de la starea de curatenie si, mai mult, nu sunt respectate masurile si responsabilitatile stabilite in planul anual de supraveghere si control al infectiilor. Ne intrebam care este scuza pe care au gasit-o de aceasta data cei sanctionati. In plus, la unele sectii apartinand mai multor spitale din Salaj, s-au constatat deficiente referitor la pastrarea corecta a produselor antiseptice, desi unitatile au asigurate materiale si substante pentru curatenie. La alte patru spitale, respectiv cele din Simleu Silvaniei, Jibou, Crasna si Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala din Simleu, s-a constatat ca sterilizarea instrumentarului nu este conforma. Dupa spusele directorului ASP Salaj au existat, totusi, si aspecte pozitive la nivelul spitalelor, si anume: toate unitatile respecta precautiunile universale in cazul tratamentelor injectabile; prevederile Legii 349/2002 cu privire la interzicerea fumatului in locurile publice. Totodata, spitalele colecteaza si gestioneaza corespunzator reziduurile cu potential contaminant in conditii de siguranta.

Evaluarea programelor de sanatate

Totodata, comisiile mixte din cadrul CAS si ASP au verificat derularea celor trei programe de sanatate, respectiv diabet, afectiuni oncologice si cel de transplant.

Referitor la programul de diabet, presedintele CAS Salaj, Corin Penciuc, a precizat ca s-a constatat o usoara crestere a numarului de diabetici in judetul Salaj, cu 8-10 la suta. O problema constatata in urma controlului a fost cea legata de lipsa medicilor specialisti pe diabet care duce, implicit, la aglomerarea cabinetelor.

La nivelul Spitalului Judetean Zalau-Salaj au existat stocuri prea mari de medicamente pe anumite componente. Pentru aceasta neregula am cerut reglementarea situatiei si speram ca le vor rezolva in timp, a afirmat presedintele CAS Salaj. La nivelul cabinetelor de specialitate s-a observat ca nu exista o evidenta informatizata a bolnavilor de diabet.

Mai putini bolnavi cu afectiuni oncologice

Verificarile in cadrul programului de oncologie s-au facut la sectia de oncologie si cabinetul medical de specialitate din cadrul Spitalului Judetean Salaj-Zalau. Din cele 34 de farmacii aflate in relatie contractuala cu CAS-ul pentru furnizarea de medicamente pentru persoanele cu afectiuni oncologice, au fost verificate 23. Am constatat ca numarul bolnavilor cu afectiuni oncologice a scazut in primul trimestrul al acestui an (302), fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau inregistrate 326 de cazuri, a adaugat directorul Pop. Disfunctionalitatea in cadrul programului de oncologie a constat in programarea pacientilor. Programarea pacientilor se face verbal, din cauza numarului mare de bolnavi. Pentru remedierea deficientelor s-a propus reanalizarea procedurilor de achizitii a medicamentelor cu scurtarea perioadelor de licitatie. Totodata, s-a cerut simplificarea procedurilor de aprobare a certificatului de justificare a precizat directorul ASP Salaj.

In ceea ce priveste programul de transplant renal, directorul dr. Pop a spus ca, in urma controalelor, nu s-au constatat probleme deosebite.

Va reamintim ca prin intermediul actiunilor s-a urmarit identificarea unor eventuale nereguli sau disfunctionalitati in derularea programelor si depistarea cauzelor care le-au generat. S-a mai avut in vedere aprecierea respectarii normelor igienico-sanitare in unitatile spitalicesti si a calitatii serviciilor oferite, precum si aplicarea masurilor legale de remediere a neregulilor constatate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »