Spitalul Judetean de Urgenta Zalau are de recuperat peste 1,6 miliarde de lei vechi

Magazin Salajean 9 februarie 2009 0

Spitalul Judetean de Urgenta Zalau are de recuperat peste 1,6 miliarde de lei vechi

Spitalul Judetean de Urgenta Zalau are de recuperat peste 1,6 miliarde de lei vechi de la soferii care au produs accidente de circulatie si de la batausii care au bagat oamenii in spital in decursul anului 2008. Banii reprezinta contravaloarea cheltuielilor de spitalizare pentru tratarea victimelor accidentelor rutiere si agresiunilor care ajung pe patul spitalului. Vinovatia in cazul accidentelor rutiere, accidentelor de munca si a vatamarilor corporale este stabilita de instantele de judecata. Spitalul se constituie parte civila si solicita vinovatului sa plateasca spitalizarea victimelor. Astfel, anul trecut, Spitalul Zalau a intentat 29 de procese in aceasta directie. Suma totala pentru care ne-am adresat instantelor, in decursul anului trecut, este de 68.980 de lei, ne-a comunicat Codruta Puscas, purtatorul de cuvant din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.

Insa, pentru ca procesele dureaza ani de zile, in momentul de fata, numarul total de constituiri de parte civila, pentru fapte penale, este de 118 actionari in instanta. Pentru acestea, spitalul are de recuperat suma de 165.560 de lei (peste 1,6 miliarde de lei vechi).

In 2008 au ramas definitive un numar de 26 de dosare penale, cu o valoare a prejudiciului de recuperat de 22.267 lei. Pentru acestea a fost demarata procedura de executare silita. Din datele furnizate de serviciul financiar-contabil al spitalului, anul trecut, s-a recuperat suma de 16.945 de lei. Mentionam ca datele furnizate se refera la cazurile confirmate in instantele de judecata, pentru care s-a dat sentinta definitiva.

Exista totodata un numar semnificativ de cazuri care sunt in curs de cercetare la organele de urmarire penala. In urma solutionarii acestora se va stabili cu exactitate gradul de vinovatie al persoanelor implicate si valoarea prejudiciului de recuperat, ne-a comunicat purtatorul de cuvant din cadrul spitalului.

Exista si situatii mai aparte, in cazul in care pacientul, victima a unui accident sau a unei agresiuni, se impaca cu invinuitul, iar procesul penal inceteaza. In aceasta situatie, spitalul trebuie sa-si recupereze banii investiti in tratamentul aplicat chiar de la pacient.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »