Spitalul Judetean are nevoie de 26,6 milioane de lei pentru modernizare

Magazin Salajean 12 februarie 2008 0

Spitalul Judetean are nevoie de 26,6 milioane de lei pentru modernizareConsiliul Judetean Salaj va solicita, prin Programul Operational Regional (POR), 26,6 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii Spitalului de Urgenta Salaj – Zalau, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, Tiberiu Marc, presedintele CJ Salaj. Acesta a subliniat, insa, ca banii vor fi folositi doar pentru a moderniza ambulatoriul unitatii si nu si pentru alte deficiente din actul medical cu care se confrunta sectiile spitalului. Pentru modernizarea si reabilitarea infrastructurii din Spitalul de Urgenta, Consiliul Judetean va depune un proiect in valoare de 26,6 milioane de lei, prin POR. Noi depunem proiectul pentru infrastructura. Suma nu va rezolva problema actului medical. Am primit deja solicitari de a face proiecte pentru amenajarea de locuinte sociale pentru medici si de a aduce medici in spital, dar pentru aceasta trebuie implicarea unor alti actori. Evident ca vom coopera cu toti cei care pot sa-si aduca o contributie in a completa achizitia de aparatura, dar subliniez ca suma de 26,6 milioane de lei este doar pentru a imbunatati infrastructura spitalului, a declarat Tiberiu Marc.

Acesta a spus, in mai multe randuri, ca la Spitalul de Urgenta Zalau ar trebui angajati 54 de medici si peste 100 de asistente ca unitatea sa-si acopere nevoia de resursa umana.

Un alt aspect care trebuie pus la punct la cel mai mare spital din Salaj priveste Serviciul de Ambulanta. In acest sens, Tiberiu Marc a spus ca la un spital de urgenta trebuie asigurat un sistem care sa permita transportul bolnavilor la sectia de Urgenta in cel mai scurt timp posibil. In bugetul pe 2008 am alocat sume pentru Serviciul de Ambulanta, dar si aici ele se refera la dotarea si modernizarea infrastructurii si nu la achizitia de noi masini.

Cum Consiliul Judetean nu poate sprijini financiar innoirea parcului auto pe care il are Serviciul de Ambulanta, acesta va trebui sa rezolve aceasta problema bazandu-se doar pe fondurile puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii.

Spitalul de Urgenta Zalau nu este singurul care va solicita fonduri pentru modernizare prin POR. Alaturi de el, mai sunt doua unitati spitalicesti din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest care au fost desemnate pentru o finantare de 21 de milioane de euro, in acest an, prin respectivul program.

In aceaste conditii, ordinea in care vor fi depuse proiectele este deosebit de importanta, mai ales ca se va merge pe principiul primul venit, primul servit.

Spitalul de Urgenta Salaj – Zalau este cea mai mare unitate spitaliceasca din judet, cu un total 1.020 de angajati. Unitatea deserveste peste 200.000 de persoane, responsabilitatile fiindu-i considerabil sporite de cand a fost transformata din Spital Judetean in Spital de Urgenta.

S-au dublat cazurile de handicap

Tot in conferinta de presa de ieri, Marc a atins un alt subiect ce tine de Sanatate, si anume, necesitatea de a se gasi o solutie pentru cele peste 100 de persoane cu handicap neuropsihic care trebuie cazate intr-un centru specializat. Nu avem un raspuns pentru aceste persoane inscrise pe lista de asteptare, intrucat centrele nu mai au locuri disponibile. Oricum, tendinta foarte mare de crestere a numarului de astfel de cazuri ne pune pe ganduri, iar ritmul in care reusin sa construim locatii este depasit mereu de cel al solicitarilor, a spus Marc.

Potrivit acestuia, cheltuielile lunare pentru o persoana cazata intr-un centru de specialitate ajung la 1.500 – 2.000 de lei.

Presedintele CJ Salaj s-a aratat la fel de ingrijorat fata de dublarea numarului de persoane cu handicap pe care le are judetul. Acest numar s-a dublat in 2007 comparativ cu tot ce se inregistrase pe acest domeniu pana anul trecut. Nu am nici o dovada ca incadrarea persoanelor in grade de handicap s-ar fi facut prea usor, dar, cu siguranta se intampla ceva, avand in vedere ca numarul acestor cazuri a crescut atat de mult anul trecut. O posibila explicatie ar fi cresterea mare a cazurilor de diabet, care sunt incadrate la handicap de gradul II, a spus Marc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »