Spitalul Judetean a intrat in anul 2008 fara datorii

Magazin Salajean 29 februarie 2008 0

Spitalul Judetean a intrat in anul 2008 fara datoriiDe la o unitate care avea probleme serioase cu fondurile, datorand furnizorilor de medicamente servicii si utilitati de milioane de lei, Spitalul Judetean de Urgenta Salaj a inregistrat, in 2007, indicatori de management mult mai buni ca in anul precedent, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, managerul unitatii, Ioan Muresan. Potrivit acestuia, indicele de complexitate al cazurilor tratate a crescut de la 0,88 la suta la 0,91 la suta, rata de externari pentru anul trecut fiind de circa 30.000 de pacienti. Numarul de consultatii in Ambulatoriul de specialitate pe anul 2007, este de 131.357 de pacienti, in crestere fata de anul 2006, cand au fost inregistrati 137.281 de pacienti. In plus, rata mortalitatii generale in anul 2007 este de 0,80 la suta, si se afla in scadere fata de anul 2006 si e mult sub valoarea mediei nationale – 1,32 la suta, a declarat Ioan Muresan.

Referindu-se la datoriile pe care unitatea le avea in 2006, dar de care acum a scapat, managerul a spus ca acestea au insumat 4 milioane de lei, din care 3,3 milioane de lei au fost achitate din bugetul propriu, iar diferenta – cu ajutorul Ministerului Sanatatii. Ni s-a promis de la Bucuresti ca, pe masura ce vor exista fonduri, ni se vor realoca banii din care am platit datoria, iar acest aspect va fi foarte bun pentru unitatea noastra, a spus Muresan. Tot anul trecut, obtinerea unor venituri mai mari fata de cele din 2006 a permis angajarea unor cheltuieli superioare fata de anul trecut. Astfel, 17 la suta din buget a fost alocat pentru medicamente – procentul fiind peste media nationala, in timp ce 10 la suta din fondurile spitalului au asigurat achizitionarea de materiale sanitare. Cheltuielile de personal au insemnat 61 de procente din buget, iar plata utilitatilor – doua procente. Diferenta de zece procente reprezinta tocmai plata datoriilor sus amintite, a precizat Muresan.

In ceea ce priveste principalele investitii realizate sau in curs de realizare in cel mai mare spital din Salaj, managerul unitatii a declarat ca acestea ajung la cateva milioane de lei. Astfel, implementarea unui nou sistem de sterilizare s-a facut cu 450.000 de lire sterline, proiectul fiind realizat in colaborare cu Fundatia Medical Support in Romania din Marea Britanie. Unitatea de Primire a Urgentelor a fost modernizata prin cheltuirea a 250.000 de euro, bani asigurati de Banca Mondiala, si a 700.000 de lei asigurati de Ministerul Sanatatii. Tot pentru aceasta sectie, se are in vedere etapa a II-a a modernizarii, pentru care sunt prevazuti alti 500.000 de lei. Spitalul mai are, de acum cateva luni, un laborator de imagistica medicala, pus la punct cu 10 milioane de lei, in timp ce lucrarile de reabilitare a Sectiei de Psihiatrie au inceput cu 300.000 de lei.

Cu toate dotarile si investitiile din ultimul an, spitalul respectiv mai are probleme ce vor trebui rezolvate. Analizand rezultatele din 2007, chiar daca acestea sunt mai bune comparativ cu anii precedenti, exista inca foarte multe probleme nerezolvate. Din analiza reclamatiilor si sesizarilor facute de pacienti, se releva o stare de nemultumire a acestora referitoare la calitatea actului medical, comportamentul cadrelor medicale, precum si fata de dotarile existente la nivelul spitalului. Imbunatatirea aspectelor ale actului medical sub toate formele lui reprezinta o preocupare majora a anului 2008, alaturi de continuarea investitiilor pe infrastructura, a conchis Ioan Muresan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »