Spitalul judeţean, campionul infecţiilor intraspitaliceşti

Magazin Salajean 8 aprilie 2011 0

Spitalul judeţean, campionul infecţiilor intraspitaliceşti

Identificarea şi raportarea infecţiilor nosocomiale constituie primul pas pentru rezolvarea acestor probleme care fac adesea ca un pacient internat cu o boală într-un spital din România să plece acasă cu alte două boli în plus. Anul trecut, în spitalele din Sălaj au fost depistate 83 de infecţii instraspitaliceşti, arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Potrivit statisticilor, la nivel de judeţ, numărul infecţiilor nosocomiale este în scădere în ultimii ani, dat fiind că, faţă de cele 83 de cazuri înregistrate anul trecut, în 2009 au fost 88, iar în 2008 – 125.

Din totalul cazurilor identificate în 2010, cele mai multe au fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, care este şi cel mai mare spital din judeţ, iar secţiile în care s-au înregistrat cele mai multe infecţii nosocomiale sunt Pediatrie, Ginecologie, Chirurgie şi Dializă, a declarat directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş.

Potrivit sursei citate, la această unitate medicală sunt raportate cele mai multe infecţii nosocomiale întrucât aici, spre deosebire de restul unităţilor medicale sălăjene, există un compartiment integrat al cărui specific este identificarea acestor cazuri şi luarea de măsuri pentru remedierea lor. „În plus, este şi cel mai mare spital din judeţ, cu cel mai mare flux de pacienţi şi unde sunt efectuate intervenţii mai complexe decât în restul. Este greu de crezut că într-un spital de boli cronice vor fi depistate tot atâtea cazuri de infecţii nosocomiale cât într-un spital de urgenţă”, a adăugat Ligia Marincaş.

Aceasta a admis că şi la nivel de Sălaj, la fel ca în restul judeţelor din ţară, există o subraportare a numărului de infecţii nosocomiale, lucru greu, însă, de demonstrat. “Este imposibil ca într-o lume cu extrem de multe proceduri medicale invazive să nu apară infecţii nosocomiale, dar este important ca ele să fie depistate, raportate şi rezolvate, astfel încât spitalul să nu se confrunte cu ele încă o dată”, a spus directorul DSP Sălaj.

Ligia Marincaş a spus că, la fel ca în trecut, unii medici şi asistente se tem să raporteze infecţiile nosocomiale, lucrul fiind valabil atât în Sălaj, cât şi în spitalele din alte judeţe, o chestiune care ţine de mentalitatea populaţiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »