Spitalul, invadat de urgente false

Magazin Salajean 13 aprilie 2010 0

Spitalul, invadat de urgente false

Doar unul din patru pacienti ajunsi la urgenta Spitalului Judetean de Urgenta Zalau prezinta, in realitate, o afectiune ce necesita tratament medical in regim de urgenta. Astfel se face ca, deseori, cei ajunsi sa solicite ajutorul unitatii de primire a urgentelor din cadrul spitalului se plang ca stau prea mult pe coridoarele institutiei pana sunt consultati de un cadru medical.

Acest lucru nu tine insa doar de o eventuala lipsa de coordonare a medicilor si asistentelor din unitate sau de o aglomerare momentana, ci de lipsa de cultura medicala a celor care ajung la Urgente. Este vorba despre zeci de persoane care se prezinta zilnic la Urgenta fara a avea nevoie. Potrivit raportului privind cele mai frecvente cazuri inregistrate la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalul Judetean, in perioada 9-11 aprilie, din cele 332 de cazuri tratate, doar 74 au fost de fapt urgente medicale reale. Medicii sunt obligati, insa, sa faca fata tuturor provocarilor, nu pot lasa un pacient netratat, chiar daca acesta ar fi putut primi ajutor si din partea medicului de familie.

In realitate, sunt si persoane care, fara a avea asigurare medicala, abuzeaza de lacunele din sistemul de sanatate, si se prezinta la urgenta spitalelor stiind ca nu pot primi un refuz in a fi consultati si tratati.

Cei mai multi care au solicitat serviciile medicale de urgenta au fost pacientii (58) prezentand plagi, fracturi, traumatisme, entorse si contuzii, 19 bolnavi au fost diagnosticati cu gastrite, iar alti 13 bolnavi de amigdalita. Cu afectiuni respiratorii s-au prezentat la Urgenta 15 bolnavi de pneumonie, 18 de bronsita si 12 cu viroze respiratorii. Nu putini au fost cei care au ajuns la spital in stare de ebrietate, medicii din urgenta avand de-a face, in weekend, cu 13 persoane aflate in stare avansata de ebrietate.

Dupa cum ne-a comunicat purtatorul de cuvant al unitatii spitalicesti mentionate, Codruta Puscas, in perioada de referinta au ajuns la spital si doua persoane, ambii din Zalau o fetita in varsta de sase ani si un barbat de 43 de ani, pezentand plagi prin muscatura de capusa. Din totalul pacientilor tratati in urgenta, 104 au fost spitalizati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »