Spitalele vor trece in subordinea primariilor

Magazin Salajean 29 iunie 2007 0

Spitalele vor trece in subordinea primariilorMinisterul Sanatatii Publice (MSP) a publicat la inceputul acestei saptamani Strategia de Descentralizare a sistemului sanitar romanesc.

Prezenta strategie a fost elaborata in contextul intentiei Guvernului de descentralizare a serviciilor publice de baza: educatie, sanatate, asistenta sociala si ordine publica. In urma analizelor efectuate de catre specialistii din cadrul MSP, s-a constatat ca centralizarea institutionala existenta in prezent este excesiva, iar o serie de structuri din sistem se suprapun cu cele ale unor servicii descentralizate. De asemenea, s-a constatat ca populatia nu are acces in mod egal la serviciile medicale si ca, exista structuri de interes comunitar care sunt in subordinea MSP si care, in mod normal, ar trebui sa fie subordonate comunitatilor locale.

Obiectivul acestei descentralizari il constituie transferul de competente, atributii si responsabilitati de la Ministerul Sanatatii Publice la autoritatile regionale si administratia publica locala. Totodata, se are in vedere cresterea rolului administratiei publice judetene si locale in dezvoltarea si implementarea de programe de sanatate publica, care sa raspunda nevoilor specifice ale comunitatii. In conformitate cu obiectivele indentificate au fost proiectate cele mai importante activitati ce urmeaza a fi intreprinse in vederea atingerii rezultatelor scontate.

Despre aceasta noua etapa a descentralizarii sistemului sanitar, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, dr. Dana Pop, a spus ca este o initiativa care va responsabiliza mai mult autoritatile locale si, astfel, vor trebui sa se implice mult mai mult in asigurarea utilitatilor necesare unei functionari normale a unitatilor spitalicesti. Este o initiativa care va responsabiliza autoritatile locale, asa incat, consiliile locale vor fi obligate sa se preocupe la modul cel mai serios de intretinerea si repararea cladirilor, de asigurarea utilitatilor necesare functionarii normale, precum si recrutarea personalului calificat. Descentralizarea sistemului de sanatate implica, asadar, o mai mare responsabilizare a autoritatilor locale atunci cand vine vorba de sanatatea populatiei, pentru ca de acum inainte vor trebui sa raspunda si eventualelor nemultumiri venite din partea celor care ii aleg, a declarat directorul ASP.

Referitor la finantarea spitalelor ce deservesc mai multe localitati invecinate, dr. Pop a specificat ca ar fi corect sa contribuie toate acele comunitati locale, care beneficiaza de serviciile spitalului respectiv.

Managerul Spitalului Judetean Salaj-Zalau, Ioan I. Muresan, a spus ca descentralizarea sistemului sanitar este una benefica, deoarece poate oferi posibilitatea de rezolvare mai eficienta a problemelor de la nivelul spitalelor. Este absolut necesara descentralizarea sistemului sanitar, deoarece poate oferi posibilitatea de rezolvare mai rapida a problemelor cu care se confrunta spitalele. De asemenea, este esential sa se realizeze si parghiile prin care descentralizarea sapoata fi aplicata. In opinia sa, situatia unitatilor spitalicesti nu este una tocmai roz, acestea necesitand sume uriase de bani pentru a putea fi reabilitate, iar consiliile locale nu dispun de fondurile care ar putea acoperi aceste cheltuieli.

Una dintre masurile cele mai importante care ar trebui luate este realizarea bugetelor multianuale, prin intermediul carora sa se stie dinainte care sunt fondurile alocate fiecarui proiect in parte, a conchis directorul Muresan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »