Spitalele vor deveni nebugetare

magazinsalajean 11 iulie 2012 1
Spitalele vor deveni nebugetare

Un nou proiect de lege a fost elaborat la sfârşitul lunii iunie de către Ministerul Sănătăţii care cuprinde mai multe puncte, printre care şi faptul că spitalele nu vor mai fi instituţii bugetare. Prin această nouă lege a sănătăţii, spitalele vor avea autonomie managerială şi financiară. Cu alte cuvinte nu vor mai fi supuse legii salarizării şi a celor care guvernează instituţiile publice. De asemenea, spitalele vor primi finanţare în aceleaşi condiţii ca şi până acum, mai precis vor avea relaţii contractuale cu Casa de Asigurări pentru îngrijirile acordate asiguraţilor. Ceea ce se schimbă prin această autonomie este modul de utilizare a banilor şi libertatea de a lua decizii la nivelul spitalului.

Medicii, de acum liber profesionişti
De asemenea, nici medicii nu vor mai fi bugetari, ci liber profesionişti. Explicaţia constă în faptul că spitalul în cadrul căruia profesează este o instituţie care realizează venituri într-o relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, deci nu poate fi considerat bugetar. Astfel, conform noii legi, medicii vor încheia un contract cu spitalul, în funcţie de regulile Codului Muncii şi nu de legea salarizării. O altă noutate, care se adresează de data asta medicilor de familie, este că aceştia nu mai trebuie să aibă o listă obligatorie de pacienţi.

CJAS poate fi Casă Regională
Un alt punct din legea sănătăţii este faptul că va avea loc o reorganizare a caselor de asigurări de sănătate. Dintre cele 44 care funcţionează în prezent, vor rămâne 12 case regionale care vor avea în evidenţă mai multe judeţe. “Conform noului proiect al Legii sănătăţii (care, fiind la faza de proiect, sigur că va fi supus dezbaterii publice şi va putea eventual suferi modificări), sistemul de asigurări va fi deschis şi asiguratorilor privaţi. În acest mediu, care va deveni unul concurenţial, reorganizarea caselor de sănătate se impune din raţiuni de eficienţă”, ne declară directorul Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate Sălaj, Claudiu Bârsan. Acesta a adăugat că, din cunoştiţele sale, până acum, această reorganizare nu va viza personalul existent, ci doar statutul şi modul de organizare al caselor de sănătate. Olivian Vădan

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 18 iulie 2012 at 15:26 - Reply

    manevre tot acolo se ajunge spaga si primesti servicii altfel mori

Lasa un Raspuns »