Spitalele din Cehu si Jibou, in agonie

Magazin Salajean 19 decembrie 2007 0

Spitalele din Cehu si Jibou, in agonie

Nici un spital din Salaj, cu exceptia celui din Zalau, nu are un plan managerial de dezvoltare, a spus ieri, intr-o conferinta de presa, Corin Penciuc, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj. Cele mai grave situatii sunt la spitalele din Jibou si Cehu Silvaniei, calitatea actului medical desfasurat aici fiind notata de Corin Penciuc cu 4-5. Nici un spital din Salaj nu are plan managerial de dezvoltare, in afara de spitalul din Zalau. Situatia este grava, in conditiile in care exista fonduri care pot fi accesate pentru a imbunatati mult conditiile din aceste unitatati. Cele mai grave probleme sunt la spitalele din Cehu Silvaniei si Jibou, unde calitatea actului medical este de nota 4-5. Este neaparata nevoie de un plan strategic, intrucat nu poti aloca pentru medicamente doar 1,82 la suta din bugetul propriu, cum se face la Cehu Silvaniei, sau 4,18 la suta – cum se intampla la Jibou. Daca esti unitate spitaliceasca de boli cronice, trebuie sa aloci la acest capitol macar 15 procente din buget, a spus Corin Penciuc.

Potrivit directorului CJAS Salaj, cele doua spitale trebuie neaparat sa isi reajusteze structura, acest lucru presupunand investitii in spatiile sanitare, in tehnologie si in personal medical si sanitar. Pentru asta trebuie facut un plan managerial, care sa iti permita accesarea de fonduri. Cele care ar putea ajuta la asta sunt autoritatile – Consiliile locale si cel judetean, precum si Autoritatea de Sanatate Publica Salaj. Macar sa contribuie ele cu fonduri la plata utilitatilor sau la reabilitarea spatiilor. Oricum, in ambele spitale nu este deloc o situatie satisfacatoare din punct de vedere al calitatii actului medical, trebuie lucrat mult pentru aducerea situatiei la normal, a spus Penciuc.

Acesta a declarat ca intocmirea unui plan managerial si punerea lui in aplicare va dura minim 2 ani, dar daca nu se va lua aceasta masura pacientii vor renunta la cele doua spitale si vor merge pentru tratamente in spitalele mari din alte judete.

In cazul in care situatia nu poate fi rezolvata printr-un plan managerial, aceste doua spitale – care sunt de boli cronice – ar trebui transformatein centre sociale, unde fondurile alocate medicamentelor sunt mult mai putine decat cele stabilite pentru acest capitol in spitalele de boli cronice.

La cele doua spitale sunt arondati 41.000 de oameni, din care 15.000 de persoane din bazinul orasului Cehu Silvaniei, iar alti 26.000 de salajeni – de pe Valea Somesului, unde se afla orasul Jibou.

In aceeasi conferinta de ieri, Corin Penciuc a spus ca anul in curs a fost unul mult mai bun decat precedentul in ceea ce priveste bugetul pentru materiale sanitare si prestari de servicii cu caracter medical. Astfel, fondurile primite de judet pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare si dispozitivele medicale de care au avut nevoie salajenii au fost cu 45 la suta mai multe ca in 2006. Pentru serviciile medicale facute in regim de ambulator Salajul a primit cu circa 70 de procente mai mult fata de bugetul din care a trebuit sa se descurce anul trecut, iar cu 17 la suta a fost mai mare suma de bani primita de la centru pentru serviciile de urgenta prespitalicesti si pentru transportul sanitar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »