Specialişti ai Centrului de Cercetări Biologice Jibou, în expediţie în Siberia

O echipă formată din cercetători de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca şi de la Centrul de Cercetări Biologice Jibou va organiza, în perioada 15 iunie – 15 iulie 2018, prima expediţie românească de studiere a efectelor schimbărilor climatice asupra Marii Păduri Boreale, un proiect unic prin complexitatea lui la nivel ştiinţific mondial-RO-CRESS (Romanian Climate Change Research Expedition Siberia).

11 reprezentanți ai Grădinii Botanice “Alexandru Borza” – UBB, Cluj-Napoca, ai Grădinii Botanice “Vasile Fati” din Jibou, dar și ai Asociației Grădinilor Botanice din România au pornit vineri, 15 iunie, de la Jibou, pe un traseu de circa 20.000 de kilometri ce traversează Ucraina și apoi Rusia, prin Moscova – Chelyabinsk – Novosibirsk- Irkutsk – Chita – Vladivostok și retur, cu posibilitatea efectuării unui detur în zona Munților Caucaz.

Echipa este formată din: Cosmin Sicora – directorul Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou; Sabin Bădărău – UBB; László Zoltán –UBB; Alexandru Stermin – UBB; Nicolaie Hodor– UBB; Romulus Stan – Grădina Botanică din Cluj-Napoca; Ioan Zai – UBB; Daniel Șimonca – CCB Jibou; Gabriel Mladin –CCB Jibou; Dan Turc – CCB Jibou; Sebastian Olaru – jurnalist Agerpres.

Potrivit organizatorilor, expediția este parte a unui proiect mai amplu ce urmărește efectul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale ce acoperă emisfera Nordică și reprezintă un veritabil „plămân verde” al Terrei. „Va fi prima expediție de această amploare ce va duce în teren aparatura sofisticată de măsurare a parametrilor fiziologici ai plantelor, ce va permite o estimare de precizie a gradului de amenințare a acestui tip de ecosistem și a ecosistemelor învecinate. Echipa de cercetare este una multidisciplinară, acoperind domenii precum: botanică, geografie, entomologie, zoologie, dendrologie şi fiziologie vegetală – fotosinteză. Cercetarea va contribui la creșterea bazei de date cu privire la schimbările climatice și va fi cu atât mai relevantă cu cât datele provin dintr-o zonă mai puțin explorată de cercetătorii internaționali. Partea Euro-Asiatică a studiului va fi urmată, în anii următori, de o supraveghere a zonei Nord-Americane. Metodologia folosită a fost validată în studii de mai mică amploare”, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor UBB.
Proiectul se va concretiza într-o lucrare științifică elaborată de cercetătorii implicați, lucrare ce va fi publicată și prezentată comunității științifice din România, dar și din străinătate, precum și publicului larg.

Proiectul este gândit astfel încât, pe lângă rezultatele științifice, să producă și o schimbare de mentalitate, prin creșterea nivelului de conștientizare a publicului larg cu privire la importanța pionieratului în cercetare și a promovării centrelor de cercetare ce obțin rezultate deosebite. Prin natura şi amploarea ei și prin obiectivele propuse, expediţia este prima de acest fel din România, fiind totodată unică la nivel științific mondial.

Leave a Comment