Spatii de joaca noi – doar la anul

Magazin Salajean 10 august 2007 0

Spatii de joaca noi - doar la anul

Cu toate solicitarile zalauanilor ca in cartiere sa fie amenajate noi parcuri si spatii de joaca pentru copii, municipiul va ramane pana anul viitor doar cu cele pe care le are in prezent. Motivul tine de faptul ca asemenea proiecte trebuie sa se regaseasca pe lista de investitii a autoritatilor locale si sa aiba prevazute fonduri pentru acoperirea cheltuielilor de amenajare si dotare. Asta daca nu cumva se gasesc investitori privati care sa fie dispusi sa ofere, pe cheltuiala proprie, spatii de joaca pentru copiii din Zalau.

Fiecare cartier al municipiului are cel putin un spatiu de joaca pentru cei mici, pe care conducerea Primariei Zalau l-a mobilat la timpul deschiderii oficiale cu leagane, tobogane si alte obiecte de mobilier specific acestor spatii destinate copiilor. In timp, parcurile de joaca s-au deteriorat, bancile si leaganele au fost rupte, iar cosurile de gunoi amplasate de echipele Directiei Generale pentru Administrarea Domeniului Public (DGADP) au fost smulse din suporti. De cateva ori, autoritatile administratiei locale au dispus refacerea si remobilarea acestor spatii, dar lucrurile au ajuns in scurta vreme sa se repete.

Parcul de pe strada Crisan – distrus

Un astfel de caz este cel al parcului de pe strada Crisan, amenajat si mobilat de trei ori cu leagane si banci. In prezent, insa, din tot acest mobilier destinat jocului nu au ramas decat vreo doua leagane si tot atatea banci.

In cartierul Porolissum, lucrurile stau ceva mai bine, probabil si pentru ca spatiul de joaca respectiv este mai nou. La fel si in cartierul Dumbrava, pe strada Victor Deleu, parcul Dumbrava minunata pentru copii mai are inca toate leaganele si bancile amplasate aici, spatiul fiind amenajat si pus la dispozitia cetatenilor cu aproximativ un an in urma.

In cartierul Pacii, parcul este plin de copii, mai ales ca este vacanta. Din pacate, printre ei se regasesc si adolescenti care ar trebui sa stea doar pe banci, si nu sa foloseasca leaganele care au o limita de greutate.

Citadela din Bradet

Parcul Municipal ofera si el un spatiu de joaca pentru copii, cu suficiente leagane si tobogane incat cei mici sa se poata simti bine in timpul liber. De retinut ca, si aici, insa, politistii comunitari au dat numeroase avertismente adolescentilor care foloseau mobilierul fara sa tina seama de limita de greutate pe care acesta o are.

In Bradet, din cele trei spatii de joaca existente, doar doua sunt dotate cu mobilier de joaca pentru copii. Este vorba de parcul aflat in centrul cartierului (zona statiei de autobus) si de parcul Citadela, acesta din urma fiind amenajat cu sprijinul financiar al SC Citadela TechnoHouse SA Zalau. Cel de-al treilea spatiu, situat pe Aleea Mesteacanului, este uitat de lume si de autoritati. Fara banci, fara leagane, fara cosuri de gunoi, iar dupa canicula din aceasta vara, fara iarba. Si cea care a ramas este parjolita de soare.

Parc in Padurea Bradet

Totusi, in Bradet oamenii vor avea inca un spatiu de joaca chiar in padurea de la care cartierul isi trage numele. Zona respectiva a inceput sa fie transformata intr-una de agrement inca de anul trecut, cand echipele DGADP au trecut la curatarea padurii de resturile de arbori doborati de furtuni. Au fost amenajate alei, iar planul gandit de autoritatile locale prevede crearea aici a unor terenuri de sport, alei, mici cursuri de apa cu podete. Vor fi amplasate banci si cosuri de gunoi, padurea Bradet devenind al doilea parc important din Zalau.

Potrivit informatiilor oferite de Florin Branduse, consilier al primarului Radu Capilnasiu, autoritatile administratiei municipale au intocmit deja un proiect pentru accesarea unor fonduri destinate modernizarii spatiilor verzi. Este deja intocmit un proiect pentru obtinerea de fonduri prin Programul National de Imbunatatire a Calitatii Mediului prin Realizarea de Spatii Verzi in Localitati. Dosarul va fi inaintat la Bucuresti inainte de 15 august, teremenul de depundere stabilit de autoritatile centrale, a spus Florin Branduse.

Ca urmare, in 2007 zalauanii raman cu parcurile pe care le stim. Pentru anul viitor, DGADP va finaliza si registrul spatiilor verzi din oras si vor fi gasite si alte locatii care ar putea fi amenajate ca locuri de recreere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »