Spaga noastra cea de toate zilele

Magazin Salajean 24 ianuarie 2008 0

Spaga noastra cea de toate zileleIndiferent de locatie, spitale, policlinici sau acasa, romanii dau bani medicilor. Este un compromis pe care toata lumea il cunoaste si, totodata, il recunoaste. Insa, cel mai ciudat lucru este ca realitatea de care vorbim este blamata de catre toti cei care sunt, mai mult sau mai putin, implicati: medici, pacienti si, desigur, societatea civila. In atari conditii, din nefericire, nimeni nu face nimic sa impiedice spaga.

In ultima perioada, voci din lumea medicala sustin ca, daca tot nu poate fi oprita, mita ar trebui legalizata. Bineinteles, o astfeI de initiativa naste o serie de controverse si discutii aprinse la toate nivelurile. De retinut ca exista o lege in acest sens, aparuta inca din 2003. Ea spune ca pacientul poate oferi atentii medicilor, dar numai dupa incheierea actului medical. Totusi, actul normativ nu prevede insa ce fel de cadouri sunt permise. La ora actula, la nivel national, reprezentantii Colegiului Medicilor sunt de parere ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa se ocupe de aceasta problema.

Contactat, presedintele Colegiului Medicilor Salaj, Liviu Oroianu, condamna vehement spaga de conditionarea actului medical, insa este de parere ca, in conditiile in care pacientul este multumit de modul in care a fost tratat, poate oferi medicului un anumit cadou. In opinia lui Liviu Oroianu, acest lucru nu face obiectul spagii noastre, de toate zilele. Sa fim bine intelesi: spaga nu este un lucru de acceptat. Acest lucru nu ar trebui sa se intample in nici un domeniu de activitate, si nici in cel medical. Dar, daca pacientul face un cadou medicului, dupa ce a fost tratat cum se cuvine, nu mai vorbim de spaga. Gravitatea problemei consta in conditionarea actului medical de primirea de foloase necuvenite. Acest lucru este de natura penala, si care ar trebui cercetat de catre organele abilitate. In acelasi context, cu toate ca are informatii cu privire la fenomenul de mituire a medicilor de catre pacienti, Liviu Oroianu sustine ca, pana in prezent, Colegiul Medicilor Salaj nu a judecat nici un caz de acest gen. Ca se da spaga, asta stie toata lumea. Din pacate insa, este foarte cunoscut faptul ca, odata internati, pacientii se intreaba cat costa actul medical. Ei bine, reclamatiile ar trebui sa vina din partea bolnavilor, pentru ca, sa fim seriosi, un medic care primeste spaga nu o sa se de dea singur in vileag. Insa, nimeni nu sesizeaza aceste fapte, cu toate ca ele se intampla. Astfel, Colegiul Medicilor Salaj nu a judecat nici un astfel de caz, mai spune Liviu Oroianu, facand un apel, totodata, catre pacienti sa nu mai ofere cadouri medicilor pentru a fi tratati.

Pe de alta parte, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Dana Pop, a opinat ca, in conditiile in care salariile medicilor sunt foarte mici, spaga nu va inceta sa fie un fenomen: Din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru ar fi ca medicii sa primeasca salariile pe care le merita, astfel incat spaga sa nu mai existe. Apoi, daca vreun cadru medical este prins ca cere mita, sa fie <>!. Identic cu ceea ce se intampla in cadrul Colegiului Medicilor, Dana Pop sustine ca nici ASP Salaj nu a primit reclamatii cu privire la conditionarea actului medical. Cu toate acestea, reprezentantul Ministerului Sanatatii in teritoriu marturiseste ca fenomenul de spaga, in judetul nostru, este prezent de cand lumea si pamantul. Astfel incat, Dana Pop crede ca spaga ar putea fi unul dintre gesturile reflex cu care se naste romanul: Ca peste tot, fenomenul de spaga exista si in unitatile medicale din Salaj. Asa suntem noi formati si nu stiu cine o sa ne scoata acest lucru din obisnuinta. No comment.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »