Soselele din Moiad, zdruncinate de autovehicule de mare tonaj

Magazin Salajean 25 august 2011 0

Soselele din Moiad, zdruncinate de autovehicule de mare tonaj

Locuitorii din Moiad ne-au semnalat faptul ca traficul de mare tonaj, dintre Simleu Silvaniei si Moiad, a fost deviat ad-hoc prin localitate din cauza starii avansate de degradare a drumului judetean. Transportatorii de marfa, dar si cei de persoane, au ales ruta ocolitoare pe drumul comunal din Moiad. Acest lucru se datoreaza faptului ca infrastructura rutiera din localitate este mult mai buna decat cea a arterei judetene DJ 108 F, ce leaga comuna Sarmasag si orasul de sub Magura. Dar, in timp ce participantii la trafic si-au facut astfel oarecum dreptate, cetatenii din Moiad, au de inghitit praful ce se ridica in urma autovehiculelor, sunt deranjati de zgomot si de viteza cu care circula masinile.

Administratia locala a refacut drumul comunal ce traverseaza satul, printr-un proiect de 100.000 de dolari implementat prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala. Investitia va fi continuata, prin asfaltarea trotuarelor, partii carosabile si a santurilor, dupa ce vor fi repartizate de la stat alte fonduri.

Participantii la trafic au dreptul sa circule pe unde vor ei; nu-i putem opri sa intre pe drumul comunal, in locul celui judetean. Am adus la cunostinta personalului din cadrul postului de politie de la Sarmasag nemultumirea locuitorilor din Moiad. Ni s-a comunicat ca va fi supravegheata in zona viteza de circulatie si se vor efectua filtre de control a vitezei. Factorii responsabili de drumurile judetene ne-au cerut sa avem rabdare deoarece si pe acest drum judetean se va investi in viitor pentru reabilitare, ne-a spus primarul comunei Sarmasag, Attila Dombi.

Drumul, pasat de la CJ, la Ministerul Dezvoltarii

Cat despre drumul judetean DJ 108F am aflat ca acesta a trecut din administrarea Consiliului Judetean Salaj in grija Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Pe aceasta artera rutiera, CJ va derula doar lucrari de intretinere. Potrivit purtatorului de cuvant al CJ, Laura Opris, la nivel de judet, prin CJ, s-a depus in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii proiectul de reabilitare a acestui drum. In urma obtinerii avizului Consiliului tehnico-economic din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului Reabilitare DJ 108 F, km 4+200-16+000: Simleu Silvaniei-Moiad, Consiliul Judetean Salaj a adoptat Hotararea nr. 49 din 28 martie 2011 privind aprobarea devizului general si a indicatorilor tehnico-economici actualizati pentru acest obiectiv de investitii. La solicitarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si in conformitate cu prevederile OUG nr. 105/2010 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii, cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG nr. 251/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru derularea proiectelor prioritare din cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii, Consiliul Judetean Salaj a adoptat Hotararea nr. 69 din 29 aprilie 2011 privind trecerea din administrarea Consiliului Judetean Salaj, in administrarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Turismului, a sectorului de drum judetean DJ 108 F.

Odata cu trecerea sectorului de drum judetean in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (din administrarea Consiliului Judetean Salaj), potrivit reglementarilor programului CJ poate executa pe sectorul de drum amintit numai lucrari de intretinere. Procedurile de achizitie publica pentru desemnarea operatorului economic ce va executa lucrarile de intretinere (plombari) pe sectorul de drum judetean DJ 108 F, km 4+200-16+000: Simleu Silvaniei-Moiad, se afla in derulare, a precizat Laura Opris.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »