Soseaua de centura a Zalaului, blocata de Bucuresti

Magazin Salajean 27 august 2007 0

Soseaua de centura a Zalaului, blocata de BucurestiContinuand lista proiectelor mari pe care le are Salajul si care sunt blocate de lentoarea autoritatilor de la Bucuresti, in speta soseaua de centura a Zalaului, am ajuns astazi la cel ce priveste nerealizarea obiectivului. Despre aceasta necesitate a municipiului s-a vorbit inca din anii trecuti si, cu chiu cu vai, in aceasta toamna trebuiau, in sfarsit, deschise lucrarile. Numai ca proiectul cu pricina pare lovit de ghinion. Pe ultima suta de metri ramasa pana la deschiderea santierului, autoritatile zalauane s-au lovit de un zid in comunicarea cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, cel care a organizat licitatia pentru desemnarea constructorului. Mai exact, licitatia a fost facuta, firma a fost desemnata, dar conducerii Primariei Zalau nu i s-a comunicat cine este aceasta si cand vor incepe lucrarile.

Primarul Radu Capilnasiu ne-a declarat ca pana acum, nu avem nici un raspuns de la Bucuresti in ceea ce priveste licitatia pentru soseaua de centura. Nu stim ce se intampla si nici macar nu avem informatii daca intarzierea raspunsului este din cauza vreunei contestatii depuse de unul din ofertanti. Am sesizat comunicarea defectuoasa, dar toata lumea ridica din umeri.

Ca urmare, asa cum s-a intamplat si in cazul altor proiecte si licitatii care au ajuns in atentia Comnsiliului national de solutionare a contestatiilor, Salajul are de suferit, dar pe cei de la centru ii doare in cot de acest lucru.

Descarcari arheologice? Inca nu.

Intrucat, calendaristic, e deja toamna, iar constructorul trebuia sa inceapa organizarea santierului, descarcarile arheologice care trebuie facute pe traseul viitoarei artere de circulatie nu pot fi demarate. Primarul Radu Capilnasiu ne-a declarat ca descarcarile arheologice sunt incluse in proiect la capitolul cheltuieli eligibile si se vor face doar in momentul in care vor incepe si lucrarile.

Potrivit primarului, nu se stie cat va dura aceasta actiune, intrucat celor trei situri stiute in prezent ca se afla pe traseul viitoare sosele de centura s-ar putea sa li se alature altele noi, descoperite in urma sapaturilor efectuate de arheologi.

Primaria Zalau a primit deja o oferta din partea sectiei Arheologie a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau – Salaj privind sapaturile si descarcarile de sarcina pentru soseaua ocolitoare, dar nu a dat inca un raspuns. Gheorghe Tamba, seful sectiei sus amintite, ne-a spus ca noi am facut oferta, dar ei au posibilitatea de a decide. Poate se vor hotari sa lucreze cu alti arheologi, de la alte muzee din tara.

Proiectul intocmit de Consiliul Local Zalau isi propune realizarea unei centuri ocolitoare care sa degreveze municipiul de traficul greu. Lungimea viitoarei artere de circulatie este de 9.6 kilometri, iar traseul urmat de aceasta porneste din zona Valea Mitii, trece pe langa padurea Aghires si iese langa podul de la intrarea in aceasta localitate.

Valoarea totala a investitiei este de aproape 11 milioane de euro, din care 5 milioane de euro sunt fonduri PHARE, 1.6 milioane de euro sunt fonduri de la bugetul de stat, iar restul sumei reprezinta aportul bugetului local. Referitor la acest ultim aspect, primarul a declarat ca se va incerca obtinerea unor cofinantari, probabil de la Ministerul Transporturilor, intrucat obiectivul nu este strict de interes local, ci de interes regional si chiar national.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »