Somerii salajeni se pot califica la locul de munca

Magazin Salajean 10 ianuarie 2012 0

Somerii salajeni se pot califica la locul de muncaSalajenii aflati in cautarea unui job nu mai au motive de ingrijorare cand se pune conditia vechimii si a experientei in meserie, deoarece de acum se pot califica la locul de munca. Guvernantii au aprobat Legea 106/2011 a uceniciei prin care, dupa cum a facut cunoscut ieri in cadrul unei conferinte de presa directorul Agentie Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Romeo Sarca, Ministerul Muncii isi propune sa ii ajute sa se angajeze pe tinerii si muncitorii nevoiti sa isi schimbe profesia.

Tinerii cu varste intre 16 si 25 de ani, care nu sunt calificati pentru ocupatia pentru care se incadreaza, se vor putea califica la locul de munca in baza unui contract de ucenicie. Prin acest contract, angajatul poate obtine un loc de munca, cu o durata intre un an si 3 ani. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul, nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica. La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare vor fi suportate de angajator. Romeo Sarca a aratat ca, potrivit legislatiei, salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca, este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare pentru un program de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore in medie pe saptamana, iar programul normal de munca pentru persoanele incadrate in baza unui contract de ucenicie la locul de munca este de maximum opt ore pe zi, in regim de cinci zile pe saptamana.

In aceasta perioada a crizei, noua lege a uceniciei constituie o masura foarte buna deoarece va duce la cresterea ratei de ocupare a locurilor de munca din Salaj de catre cel mai vulnerabil segment al populatiei, tinerii cu varste intre 16 si 25 de ani. Pe de alta parte, legea va simplifica procedurile pentru angajatori. In vechea legislatie, angajatorii erau nevoiti sa aiba autorizatii speciale pentru a incheia astfel de contracte, iar maistrii sa fie atestati. In plus, prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia. Trebuie sa aiba, in schimb, o experienta profesionala de cel putin cinci ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie, a precizat directorul AJOFM Salaj.

Pentru fiecare ucenic in parte, angajatorul va primi de la bugetul asigurarilor de stat 300 de lei lunar. Pana acum, in Salaj, asa cum a declarat Romeo Sarca, un singur angajator (din domeniul confectiilor metalice) s-a aratat dispus sa ofere formare profesionala viitorilor salariati la locul de munca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »