Somerii salajeni, mult prea pretentiosi

Magazin Salajean 8 decembrie 2011 0

Somerii salajeni, mult prea pretentiosi Gasirea unui loc de munca a devenit o adevarata provocare in judetele care stagneaza ori se indreapta spre abis din punct de vedere economic. Intre acestea se numara si judetul Salaj, unde randurile somerilor se ingroasa luna de luna, locurile de munca fiind la mare cautare. Paradoxul apare atunci cand somerii, majoritatea fara studii sau experienta, refuza locurile de munca invocand salariile foarte mici pe care le ofera angajatorii si normele de lucru impovaratoare. Pretentiile acestora conduc judetul intre locurile fruntase la nivel national cu cei mai putini someri incadrati in munca.

Salajul se situeaza printre primele judete din tara cu cel mai redus numar de someri incadrati in munca, potrivit unui studiu intocmit, pentru primele zece luni ale anului, de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cu doar aproximativ 3.100 de someri salajeni care si-au gasit un loc de munca, judetul ocupa locul sase in clasamentul la nivel national.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, Romeo Sarca, ne-a declarat ca situatia nu este una normala, tinand cont de anumiti indicatori. Situatia care se inregistreaza la nivelul judetului nostru este una anormala: sa fie atat de multi someri si atatea locuri de munca ramase neocupate. Pe de o parte, primind indemnizatii de somaj, multe persoane nu sunt disperate sa-si gaseasca locuri de munca. Pe de alta parte, pretentiile acestora nu sunt corelate cu cele de pe piata muncii. Majoritatea somerilor au un nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, insa solicita locuri de munca la un nivel superior studiilor absolvite, a declarat Romeo Sarca.

Lipsa de interes a somerilor fata de locurile de munca care nu necesita pregatire sau studii superioare este relevata si de numarul de participanti la bursele lunare ale locurilor de munca. Curios este faptul ca doar 250-300 de persoane se prezinta la aceste burse, in conditiile in care sunt peste 6.000 de someri in judet. Nu sunt locurile de munca dorite de someri, unele fiind mai slab platite. Dar in actuala stare a economiei si slaba calificare a multor persoane, un loc de munca reprezinta o sursa de venit, a afirmat directorul Sarca.

Acestea sunt cateva dintre motivele care au facut ca, in primele zece luni ale anului, doar 3.186 de someri sa-si gaseasca un loc de munca prin AJOFM Salaj. Numarul acestora situeaza judetul in topul primelor zece judete in care somerii si-au gasit cel mai greu un loc de munca anul acesta. Primul loc este detinut de Covasna cu 2.440 de fosti someri, in timp ce locul al doilea revine judetului Vrancea, unde au fost incadrati in munca 2.560 de someri.

In primele zece luni ale anului s-au incadrat 324.800 de someri la nivel national. Un numar de 230.000 de persoane au obtinut locuri de munca pe perioada nedeterminata, in timp ce 93.200 au fost angajati doar pe perioada determinata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »