Somerii salajeni, lenesi cu acte in regula

Magazin Salajean 5 iulie 2010 0

Somerii salajeni, lenesi cu acte in regulaMuieti-s posmagii, patroane?, par sa intrebe salajenii fara serviciu. Cinci persoane au fost prezente vineri dimineata, la mini-bursa organizata la Crasna de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, in colaborare cu societatea M Stil MS SRL. Niciuna nu se afla, insa, in cautarea unui loc de munca, ci ii reprezentau pe organizatori. Timp de doua ore i-am asteptat in zadar pe someri. Niciunul nu s-a sinchisit sa apara. Cu toate acestea arunca pietre spre institutia noastra, acuzand cu nu li se acorda serviciile necesare, ne-a declarat Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj.

In cadrul minibursei, angajatorul a pus la bataie 50 de locuri de munca in domeniul confectiilor de imbracaminte, dintre care 25 pentru confectioneri si 25 destinate muncitorilor necalificati. Niciunul dintre aceste posturi nu a trezit, insa, interesul celor aproape 10.000 de someri pe care ii are in prezent Salajul, desi AJOFM a trimis cu repartitii somerii care corespundeau profilului postului.

Sunt dezamagit de mentalitatea romanului care nu vrea sa munceasca. Nu-mi vine sa cred ca nu-i intereseaza locurile de munca vacante de la AJOFM, a precizat Sarca. Managerul firmei M Stil MS SRL, Mihaela Iovu, nu se arata, totusi, surprinsa de esecul de la Crasna: Somerii salajeni prefera sa fie smecheri. Acesta este rezultatul celor 20 de ani in care nu s-a facut educatie vizavi de campul muncii. Oamenii nu se gandesc la ziua de maine, ca ajutorul de somaj se termina intr-o zi. Sa nu vrei o slujba, mai ales in conditiile actuale, este o mare lipsa de responsabilitate. Pentru posturile oferite la minibursa de la Crasna, societatea acorda un salariu de 740 de lei si bonuri de masa.

Este cea de-a treia actiune de acest fel organizata de catre Agentia salajeana la solicitarea firmelor din judet interesate sa faca incadrari in munca. Niciuna, insa, nu a avut rezultate atat de catastrofale. La mijocul lunii trecute, la minibursa de la Zalau, in cadrul careia se ofereau 20 de joburi, s-au prezentat vreo 30 de salajeni, dintre care doar sase au fost angajati. Un eveniment similar de la Cehu Silvaniei a atras doar 20 de persoane, desi oferta includea 41 de slujbe.

Legea ii obliga pe somerii repartizati pe posturile vacante de la bursa locurilor de munca sa se prezinte la angajator, in caz contrar riscand sa ramana fara indemnizatia de somaj. Intr-o astfel de situatie se regasesc 16 salajeni, carora li s-a suspendat ori intrerupt ajutorul de somaj pentru ca nu au participat la minibursa de la Cehu Silvaniei.

Somerilor salajeni li se mai ofera o sansa la finele acestei saptamani, intrucat AJOFM Salaj va mai organiza o minibursa, la cererea aceleiasi societati. Evenimentul va avea loc la Zalau, la sediul agentiei locale. Sper ca la actiunea din 9 iulie sa se prezinte mai multi salajeni, a mai spus oficialul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »