Somerii salajeni, fara numar

Magazin Salajean 14 decembrie 2009 0

Somerii salajeni, fara numarUrmare a faptului ca, in aceasta perioada, tot mai multi salajeni isi pierd locul de munca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj face cunoscute cateva date cu privire la unele informatii utile privind ajutorul de somaj.

Astfel, o persoana are statutul de somer daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare; starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci; nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare; este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.

De asemenea, indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade diferentiat stabilite, in functie de stagiul de cotizare astfel: 6 luni, pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin un an; 9 luni, pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin 5 ani; 12 luni, pentru persoanele cu stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Persoanele care solicita ajutorul de somaj pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni. Daca in termen de 30 de zile calendaristice de la incetarea raporturilor de munca, persoana se inregistreaza la agentie, aceasta beneficiaza de continuitatea vechimii in munca. In cazul in care se depaseste acest termen, indemnizatia de somaj se acorda de la data cererii, perioada maxima de decadere din drepturi este de 12 luni.

Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma neimpozabila, lunara, reprezentand 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

Cotele procentuale se diferentiaza dupa cum urmeaza: 3 la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani; 5 la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani; 7 la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani; 10 la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

In cazul absoventilor, valoarea este de 50 la suta din salariul minim brut pe tara si se acorda o perioada de 6 luni.

Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care: la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 de kilometri de localitatea de domiciliu; persoanele care refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca; absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant, persoanele care au incetat raporturile de munca sau de serviciu prin acordul partilor sau prin demisie.

Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia: sa se prezinte lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca; sa comunice in termen de trei zile AJOFM orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor; sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite; sa caute activ un loc de munca.

AJOFM face cunoscut ca rata somajului inregistrata, in judetul nostru, la finalul lunii noiembrie, este de 10,03, cu 0,43 procente mai mult decat in luna precedenta, Salajul avand la acest capitol cele mai negre statistici din Transilvania si un total de aproximativ 10.700 de someri.

Din totalul de persoane fara loc de munca, circa 6.590 sunt indemnizate, in timp ce aproape 4.100 de someri nu mai primesc indemnizatie de somaj. Potrivit sursei citate, situatia este complicata si din cauza suprapunerii crizei de iarna peste criza din economie, firmele fiind nevoite sa ia masuri drastice pentru a nu-si inchide activitatea, masuri ce includ si disponibilizarea in masa a angajatilor.

Cel mai mare numar de someri se afla in municipiul Zalau (peste 4.700 de persoane), urmat de orasul Simleu Silvaniei (aproximativ 3.000 de persoane) si Jibou (circa 2.500 de persoane).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »