Somerii salajeni, dezamagiti de oferta de pe piata muncii

Magazin Salajean 16 august 2011 0

Somerii salajeni, dezamagiti de oferta de pe piata muncii

Doar cateva zeci de someri din Salaj au avut, vineri, norocul sa fie selectati, la bursa locurilor de munca, in vederea ocuparii unui post. Potrivit estimarilor directorului Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Romeo Sarca, la aceasta actiune au participat 42 de agenti economici care au oferit 139 de joburi. Majoritatea locurilor de munca disponibile au fost destinate persoanelor cu studii medii, confectioneri imbracaminte, mecanici, soferi, vanzatori, ospatari, zidari, agent imobiliar, secretara si muncitori necalificati. Pentru persoanele cu studii superioare au fost 11 locuri disponibile: ingineri, proiectant structuri, director general, consilier juridic si specialist in marketing.

Din cele 150 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca prezente la cea de-a patra editie a Bursei lunare a locurilor de munca de la Zalau, doar 84 au fost selectate in vederea incadrarii. Aceasta cifra reprezinta 1,3 la suta din totalul somerilor aflati in evidentele AJOFM Salaj. La finele lunii iulie, rata somajului in judet era de 5,68 la suta, iar numarul celor fara un loc de munca se ridica la 6.156.

Dintre persoanele cu care am stat de vorba vineri la bursa doar una si-a gasit un job (ca mecanic), celelalte s-au plans ca ofertele de pe piata muncii din judet sunt cam subtiri.

Sunt de un an in somaj si chiar in aceste zile am iesit din plata. Am mai fost la bursa si la editiile trecute. Nici de aceasta data nu am avut noroc. Imi cautam un loc de munca potrivit meseriei mele, de zidar-zugrav-rosior (pentru lucrari de constructii in rosu). Ar fi fost posturi, dar nu aici in oras, iar eu nu pot sa lucrez departe de casa pentru ca am un membru din familie bolnav, pe pat. E destul de greu sa te mai angajezi la aceasta varsta, dar si practicarea meseriei e mai dificila acum, ne-a spus o femeie de 55 de ani din Zalau.

Sunt nemultumit ca mereu si mereu sunt aceleasi firme si sunt disponibile cam aceleasi posturi. Astazi au fost si mai putine comparativ cu lunile trecute. Multi dintre cei care vin aici au mai lucrat la unii dintre ofertanti si nu mai vor sa mearga la ei, fie pentru ca s-au lamurit de conditiile pe care le cere postul, ori de salariu, fie pentru ca au intrat cu ei in conflict, a apreciat un barbat din Simleu de 41 de ani.

Nu pot sa inteleg ce se intampla. A fost liber un post pentru operator calculatoare pentru care am optat si cu toate ca m-am dus chiar cand s-a deschis bursa, mi s-a spus ca este deja ocupat. Sunt disperat, pentru ca au trecut mai mult de cinci ani de cand sunt in somaj si nimeni nu ma angajeaza. E drept ca am un handicap, dar patronii ar trebui sa stie ca in aceste situatii beneficiaza de anunite facilitati. Ori nu ne primesc din rautate sau din simplul motiv ca le e mai comod sa nu se complice cu oameni ca noi?, a sustinut un zalauan de 32 de ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »