Somerii salajeni, cei mai multi din nord-vestul tarii

Magazin Salajean 3 mai 2007 0

Intre judetele din Regiunea Nord-Vest, Salajul numara cei mai multi someri, inregistrand o rata a somajului de aproximativ 6.6%. Potrivit directorului Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Mircea Pop, situatia este creata si de faptul ca o pondere considerabila din cei aproape 6.600 de someri prefera munca la negru in locul salariilor mici oferite de angajatori. Din pacate, avem 6.500 de persoane care nu au loc de munca, Salajul inregistrand o rata a somajului de aproximativ 6.6%. Celelalte judete din Regiunea Nord-Vest nu se confrunta cu atatia someri, a spus Mircea Pop. Acesta a mai afirmat ca in Maramures si Bistrita Nasaud rata soajului este de circa 5%, in Cluj – de aproximativ 4%, in timp ce judetele Bihor si Satu Mare stau chiar mai bine la acest capitol, doar 2% din populatie neavand o slujba.

Ca o explicatie pentru problema Salajului, directorul AJOFM a spus ca aici nici angajatorii nu sunt pregatiti sa ofere un salariu mediu de 400 de euro, adica unul care sa se compare cu remuneratiile din statele vest-europene. Mai mult, fiind un judet mic, oamenii ii cunosc pe majoritatea angajatorilor, stiu conditiile de munca pe care acestia sunt pregatiti sa le ofere si salariile pe care le primesc actualii angajati. Ca urmare, pentru a-si asigura venituri lunare comparabile cu cele oferite de firme, salajenii fara loc de unca prefera sa ceara ajutorul de somaj, lucrand in paralel la negru.

Mircea Pop a spus ca si greutatea cu care AJOFM Salaj reuseste sa inscrie somerii la cursuri de recalificare profesionala are aceeasi cauza: imposibilitatea patronilor de a oferi salarii mai mari. In 2006, pentru somerii salajeni au fost organizate 18 cursuri de recalificare profesionala, la care au participat 500 de persoane aflate in cautarea unui job. Este dificil sa inscrii oamenii la cursuri, atata timp cat salariile oferite de angajatori sunt mici si abia asigura, in multe cazuri, traiul de la o luna la alta. De multe ori, cei care s-au recalificat isi deschid propriile afaceri ori pleaca in strainatate, pentru a-si oferi serviciile angajatorilor de acolo, a conchis directorul Pop.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »