Somerii salajeni ar putea fi mai bogati cu o luna

Magazin Salajean 17 iunie 2010 0

Somerii salajeni ar putea fi mai bogati cu o lunaPerioada acordarii indemnizatiei de somaj ar putea fi prelungita cu o luna in plus peste cele trei luni care se acorda in prezent.

Termenul ar urma sa curga de la data in care se incheie plata indemnizatiei de drept de 12 luni, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2012. Astfel, conform initiativei legislative depuse la Senat, persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza ar putea incasa indemnizatie de somaj pe o perioada de 16 luni. De asemenea, scutirea de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente indemnizatiilor pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului ar putea fi prelungita, pe o perioada de cel mult 90 de zile, in fiecare an.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat in functie de stagiul de cotizare, se arata in Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Astfel, persoanele care au cotizat cel putin un an vor primi sase luni indemnizatie de somaj, persoanele care au cotizat cinci ani vor primi somaj noua luni, iar cele care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani vor primi 12 luni somaj. Totodata, banii pe care ii primeste un somer se calculeaza 75 la suta din veniturile sale in anul anterior.

La finele lunii mai, in Salaj, in statisticile Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca figurau 9.783 de someri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »