Someri mai putini in Salaj

Magazin Salajean 11 iunie 2007 0

Someri mai putini in SalajRata somajului in Salaj, la sfarsitul lunii mai este de 4.42 la suta, a declarat Mircea Pop, directorul Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, cu 0.88 la suta mai scazuta fata de luna aprilie. Statistica arata ca, din cei 4.562 de someri salajeni, 1.528 sunt beneficiari ai indemnizatiilor de somaj (48 fiind absolventi de institutii de invatamant) si 3.034 sunt persoane care nu primesc ajutor financiar de la bugetul de stat.

Potrivit sursei citate, lucrurile vor cunoaste imbunatatiri semnificative in lunile urmatoare, pentru ca, in perioada de vara, firmele de constructii, care absorb cea mai mare parte a fortei de munca in Salaj isi vor instensifica activitatea. Ca urmare, a spus Mircea Pop, vor fi incadrate in munca mult mai multe persoane decat au fost in lunile anterioare, iar rata somajului va putea scadea pana la 3.5 la suta. In aceste conditii, Salajul va recupera diferenta pe care o inregistreaza fata de celelalte judete din Regiunea de Nord-Vest si va ajunge la o rata a somajului comparabila cu cele inregistrate la vecini. Precizam ca, in urma cu aproximativ doua luni, Salajul avea cei mai multi someri din Regiunea de Nord-Vest, rata celor fara job fiind de 5.4 la suta.

Job-uri, dupa studii

De asemenea, directorul AJOFM Salaj a declarat ca, in Salaj, cele mai afectate de somaj sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani, care ocupa o pondere de circa 30 la suta din segmentul de populatie care nu are loc de munca, dar si cele cu varsta cuprinsa intre 40 si 49 de ani, ponderea acestora in randul somerilor fiind de 27,7 la suta. Pe categorii socio-profesionale, baza de date arata ca 81.5 la suta din totalul somerilor sunt persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional. Mai putini someri sunt inregistrati in randul persoanelor ce au terminat cursuri liceale si postliceale – 16.3 la suta, iar dintre salajenii cu studii superioare, doar 2.2 la suta sunt in momentul de fata neangajati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »