Somajul va creste din pix

Magazin Salajean 28 noiembrie 2006 0

Somajul va creste din pix* Rata somajului in Romania va ajunge in luna februarie 2007 la opt la suta fata de cinci la suta in prezent, numai din simpla schimbare de metodologie

* Salajul are, oficial, in acest moment o rata a somajului de 6 la suta

* directorul AJOFM Salaj, Mircea Pop, recunoaste ca actualul mod de calcul al ratei somajului nu reflecta realitatea

Rata somajului in Romania va ajunge in luna februarie 2007 la opt la suta fata de cinci la suta in prezent, numai din simpla schimbare de metodologie, a declarat, pentru Rompres, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea. Voinea a afirmat ca, oricum, in calculul somajului intra in mod fals ca persoane active si taranii considerati lucratori pe cont propriu si nu se ia in calcul numarul celor plecati in strainatate si somajul ascuns din sectorul energetic de stat. Reprezentantul GEA a mai spus ca Romania are o crestere economica dezechilibrata, deoarece indicatori sociali precum somajul de lunga durata sau somajul in randul tinerilor s-au deteriorat in ultimii ani, ceea ce ar explica si migratia fortei de munca. Potrivit Institutului National de Statistica, rata somajului inregistrat in luna septembrie 2006 a fost de cinci la suta in raport cu populatia activa civila totala, in scadere fata de luna septembrie 2005 (5,6 la suta).

Somajul la noi si in Europa

Rate ridicate ale somajului, mai noteaza Rompres, se inregistreza in judetele Vaslui (9,8 la suta), Gorj (8,8 la suta), Mehedinti (8,7 la suta), Ialomita (8,6 la suta), Teleorman (7,7 la suta). Cele mai scazute rate ale somajului s-au inregistrat in judetele Timis (2,0 la suta), Ilfov (2,3 la suta), Bihor (2,6 la suta), Bistrita Nasaud (2,8 la suta), Satu Mare (2,8 la suta), precum si in Municipiul Bucuresti (2,6 la suta). Rata somajului in cele 12 state ale zonei euro a ramas in septembrie la nivelul de 7,8 la suta, acelasi ca in luna precedenta, potrivit datelor Oficiului european de statistica Eurostat. Comparativ cu septembrie 2005, rata somajului a scazut 0,7 procente. Si pe ansamblul Uniunii Europene rata somajului a ramas constanta in septembrie fata de august a.c., la nivelul de opt la suta, in scadere de la 8,5 la suta in septembrie 2005. Ratele cele mai ridicate s-au inregistrat in Polonia (14,1 la suta) si in Slovacia (12,8 la suta). La polul opus s-au aflat Danemarca (3,5 la suta), Olanda (patru la suta), Irlanda (4,2 la suta), Estonia (4,4 la suta) si Austria (4,7 la suta).

O schimbare buna

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, Mircea Pop, ne-a declarat ca schimbarea metodologiei de calcul a ratei somajului este un lucru bun, pentru ca actualul mod nu reflecta realitatea, pentru ca nu sunt inregistrate toate persoanele fara serviciu. Directorul AJOFM Salaj a confirmat faptul ca este incorect sa fie inregistrate ca persoane active si taranii considerati lucratori pe cont propriu si persoanele plecate la munca in strainatate la negru. Actualmente, Salajul are, oficial, o rata a somajului de 6 la suta. Mircea Pop a considerat ca nu are elemente suficiente pentru a se aventura sa prezica la cat va urca rata somajului in Salaj in urma aplicarii noii metodologii de calcul, estimand, la modul general, ca va fi mult mai mare, cu precizarea ca singura institutie abilitata pentru calculul ratei somajului este Institutul National de Statistica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »